петък, 30 септември 2016 г.

Лимецови палачинки



                                        Палачинки с брашно от лимец


 
Съставки:
3 яйца със среден размер
100 гр. брашно от двузърнест лимец
200 мл. вода
1 к.л. (кафяна лъжичка) сода бикарбонат
Щипка сол
Щипка кафява нерафинирана захар

Приготвяне:

1.   Разбиваме яйцата в купа заедно с щипката сол и щипката кафява захар.

2. Пресяваме брашното. Хубаво е да се снабдим с възможно най-ситно смляното лимецово брашно. А за да получим по-фина смес, поставяме ситото върху купата с разбитите яйца и започваме да пресяваме отново директно върху яйчената смес. Така ще избегнем палачинковото тесто да стане на бучки. Когато приключим с пресяването, пристъпваме към енергично бъркане с кръгови движения в една посока, докато получим гъста и хомогенна каша.


3.  Добавяме содата бикарбонат във водата и бъркаме добре, докато се разтвори. Не използвайте минерална вода, защото с нея се получават по-твърди палачинки. Най-добре е водата да е трапезна.

4.   Прибавяме водата към яйчено-брашняната каша и разбъркваме добре сместа. Палачинковото тесто е готово – трябва да е гъсто, колкото боза.


5. Загравяме тигана за палачинки с капчица зехтин. Ако тиганът е с незалепваьо покритие, повече няма да ни е необходимо да добавяме мазнина.

6. Започваме да печем палачинките на средно силен огън. Загребваме с голям черпак от палачинковото тесто и хващаме тигана с другата си ръка. Изливаме бързо сместа от черпака и буквално в същия момент си помагаме с другата ръка, държаща тигана за разпределянето на сместа по цялото му дъно. Извършваме нещо като кръгово движение от китката.

7.  Когато крайчетата на палачинката се отлепят от тигана, тя е изпечена отдолу и готова да бъде обърната. 


    Подхващаме я с шпатула/лопатка и бързо обръщаме. Печенето от втората страна на палачинката ще е доста по-бързо. 


8.   Повтаряме всичко до иЗчерпване на сместа.

9.   Имаме вкусни и здравословни лимецови палачинки. 


       Този път избрах да ги поднеса със сладко от диви ягоди.

   
      Комбинацията е страхотна, а когато си набрал ягодите сам и после си запазил мъничко, за да приготвиш 2-3 бурканчета домашно сладко, някак и палачинките с него са по-вкусни. Следващото лято обещавам да ви споделя рецептата си за него, стига да имам възможността да си набера от тези чудни плодчета! Не се съмнявате, че е здравословно, нали?! 

   Палачинките са толкова вкусни и сладки... и солени.
   Не пропускайте да ги пробвате с класическата комбинация от мед и орехи или пък със сиренце и шарена сол!
   Докато някоя от тях се пече от втората си страна и вече е почти готова за вадене, можете да начупите едно парченце черен шоколад и веднага да сгънете на джобче с помощта на шпатулата. Можете вместо шоколад да настържете мъничко сирене, кашкавал или друг млечен продукт. Целта в този случай е добавеният продукт леко да се затопи, гарантирам ви, че е много вкусно! Ако решите да процедирате по този начин, трябва просто да приготвите избрания продукт предварително, защото иначе рискувате някоя палачинка да изгори. Бъдете бързи!
   Не сте забравили за възможността да комбинирате с домашен течен шоколад, нали?! С него се получават шоколадови лимецови палачинки... мммм!

  Да ви е сладко и здравословно! Със сигурност, използвайки брашно от най-древната пшеница, ще е така! Повече за лимеца, неговите ползи за човешкото здраве и битието му в историята на човечеството можете да прочетете в предната ми публикация, посветена на тази чудна зърнена култура!

Няма коментари:

Публикуване на коментар