сряда, 14 септември 2016 г.

Мързелива бананова палачинка



                       Мързелива бананова палачинка с мед и орехи


Съставки:
5 яйца със среден размер (или 6 малки)
3 средно големи банана (или 4 по-малки)
Няколко с.л. мед
50 гр. орехи 

Приготвяне: 

1.   Разбиваме яйцата до пяна.

2.   Добавяме бананите и пасираме/блендираме, докато получим еднородна смес.

3.   Подготвяме тава с размерите на фурната (тавата към моята фурна е с размери на дъното 38 на 32 см.) и върху нея разстиламе хартия за печене - самата хартия трябва да образува нещо като хартиена тавичка, т.е не трябва да е застлана само по дъното. Така постигаме 2 неща - бързо и лесно ще отлепим палачинката, няма да се наложи да мием продължително (и отегчително) тавата.


4.   Разливаме сместа и се стараем да я разпределим равномерно върху тавата. С няколко тръсвания на съда би трябвало да се получи.


5.   Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 12 минути (не забравяйте, че във вашата фурна минутите може да са 10 или 13). Палачинката ще получи златист цвят, а из кухнята ще се носи аромат на изпечен сладкиш!


6.   Вадим готовата палачинка от тавата, обръщаме я (хартията идва отгоре) и внимателно започваме да отлепяме хартията с помощта на нож и плавни движения. Първо се уверете, че добре сте отлепили и 4-те крайчета, после става много лесно.


7.   Мажем палачинката с мед и поръсваме с начупените на парченца орехи.


8.   Завиваме на руло! Когато орехите са смлени или много ситно нарязани, ще получите по-стегнато руло. И в двата случая е много вкусно! Аз просто ги начупих с ръце.


Можем да комбинираме и с нещо друго по свой вкус, една от любимите ми (летни) комбинации е с къпини и мъничко мед! Изглежда ето така:


 ... и е безумно вкусна. Уверявам ви!

Импровизирайте! Или пък не му мислете много и си направете домашен течен шоколад и намажете с него! Ще получите бананово-шоколадова палачинка... определено няма да съжалявате!

9.   Режем на парченца и вече можем да се насладим! Каква по-идеална закуска за мързелива съботна сутрин?! А за по-активните със сигурност е ползотворно хапване преди, а защо не и след тренировка! Освен това не съдържа глутен, всъщност вероятно сте забелязали, че съставките на самата палачинка са само 2... За истинската и вкусна храна понякога не трябва повече! Освен щипка вдъхновение!



Знаете ли, че:
  • Един от най-пълноценните продукти в природата е яйцето;
  • Едно средно яйце (60гр.) съдържа 86 kcal., 5 гр. мазнини, 6 гр. протеин и осигурява на организма част от препоръчителната дневна доза на вит. А (витамин на растежа), B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B6, B9 (фолиева киселина), B12, D, Е, както и на минералите – магнезий, желязо, калций, фосфор, цинк. Всички тези вещества в яйцето са с много добра усвоимост от организма;
  • Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин, тъй като съдържат всички 9 есенциални аминокиселини;
  • От едно яйце ще получите и 190mg. холестерол – така че не прекалявайте!

Повече полезна информация за яйцето можете да прочете тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар