неделя, 4 септември 2016 г.

Боровинкови кексчета




                                   Боровинкови кексчета


 
Съставки:
400 гр. горски боровинки
320 гр. (пресято) лимецово брашно
160 гр. кафява нерафинирана (пудра) захар
70 гр. какаово масло - размекнато
10 гр. бурбонска ванилова захар
120 мл. кокосово мляко
3 яйца
2 ч.л. бакпулвер
щипка сода бикарбанот

Приготвяне:

1.   Смесваме брашното, бакпулвера, содата и ваниловата захар. Пресяваме.

2.   В друга купа разбиваме какаовото масло и сиренето котидж. Добавяме захарта, а след това яйцата и кокосовото мляко. Разбиваме отново.

    P.S. Какаовото масло трябва да бъде меко (даже течно) и в никакъв случай не трябва да бъде в твърдо агрегатно състояние, защото няма да успеете да го разбиете и само ще загубите време, а може би и продукта. Не трябва да бъде и горещо, ако го разтапяте.

3.   Разбъркваме двете смеси внимателно. Получаваме това:


  Ако знаете само как ухае от какаовото масло...

4.   Добавяме боривинките и разбъркваме още по-внимателно.


5.   В отворите на тава за мъфини поставяме хартиени формички или намазняваме и набрашняваме добре самите форми за мъфини.

6.   Разпределяме сместа в тях - пълним ги на 80%. От получената смес направих 18 кексчета.

7.   Печем в загрята на 180 °C фурна до готовност - за около 25 минути. Когато са готови, ще бъдат със златиста коричка. А при пъхане на дървена клечка в кексчето - тя ще излиза чиста, без следи от тестото.


8. Имаме срахотни и здравословни боровинкови мъфини - без хидрогенирана мазнина и рафинирана захар! И са толкова вкусни!


        Не се колебайте да си ги приготвите - няма да ви отнеме много време и ще получите нещо с божествен и толкова истински вкус! Горските плодове са дар от природата!


        Знаете ли, че:
  • Боровинките са богати на антиоксиданти и борят свободните радикали (основни виновници за стареенето);
  • Предпазват от рак на дебелото черво, действат благотворно при инфекции на уринарния тракт, имат противовъзпалително действие;
  • Контролират нивата на кръвната захар и са особено полезни за нейното понижаване след обилна консумация на съдържащи захар храни;
  • Богати са на танини, калий, калций, желязо и на витамините А, B9 (фолиева киселина),С, К;
  • Съдържат аминокиселината триптофан - градивен елемент в биосинтезиса на протеини в човешкия организъм, например хроничният недостиг на триптофан води до намалени нива на серотонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, да влоши паметта и да повиши агресията;
  • Според народната медицина горските боровинки подобряват зрението и помагат при коремни болки
  • Подобряват микрофлората в червата, понижавайки киселинността на стомашния сок;
       Отивайте да си берете боровинки и не забравяйте да отделите малко за кексчета!

Няма коментари:

Публикуване на коментар