Бананов
сладолед
Съставки:
200 мл.
кокосово мляко
3 големи или
4 средни банана
25 гр.
фруктова захар (2 1/2 с.л.)
3 с.л. какао
30 гр. черен
шоколад (3 блокчета от 100 гр. шоколад)
За украса:
Ситно смлени/нарязани ядки
Кокосови стърготини
10 гр. (1 блокче) черен шоколад
Приготвяне:
1. Разбийте в купа кокосовото мляко,
ванилията и фруктовата захар - до пълното ѝ разтваряне.
2. Начупете бананите върху течната смес
и пасирайте.
3. Отделете 1/3 от сместа в чаена чаша. Тук е моментът да добавите към отделената смес още една ванилия (в случая съм използвала течен екстракт) - стига да обичате този аромат.
4. Пресейте какаото върху останалата в
купата смес. Хомогенизирайте.
P.S. Това си е бананово-шоколадово смути!
5. Нарежете шоколода на много малки
парченца – първо режем на ивици, след това напречно на тях и се получава това:
6. Добавете 2/3 от шоколадовите парченца
(две от блокчетата) към двете смеси – бананово-шоколадовата и банановата.
7. Подгответе си съд с капак, трябва да
е подходящ за фризер.
8. С едната ръка хванете купата с
шоколадова смес, а с другата чашата с банановата и започнете да изсипвате
едновременно в съда, който сте избрали.
9. Посипете с останалото количество
шоколад (последното от трите блокчета). Затворете добре, за да не се образува скреж върху сладоледа.
10. Замразете
за няколко часа.
11. Имате
прекрасен и диетичен (веган) бананов сладолед в 2 вкуса!
Преди консумация оставете сладоледа за около половин час извън фризера.
Можете да украсите със ситно нарязани ядки и шоколад, кокосови стърготини или нещо, което обичате!
Наслаждавайте се! Лято е!
Знаете ли, че:
- Кокосовото мляко набавя на организма част от дневната доза на витамините B1, B3, B5, B6, B9, C и Е, на минералите калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и цинк, както и фибри - необходими за добро функциониране на храносмилателната система;
- Редовната консумация на кокосово мляко държи кръвното под контрол - благодарение на електролитите, които съдържа;
- Кокосовата вода е най-добрият естествен изотоник. Електролитите в нея са отговорни за обмяната на течности между отделните части на организма и доброто функциониране на мускулите. Тя бързо доставя кислород и хранителни вещества към клетките и поддържа тялото хидратирано. Особено се препоръчва след тренировка и тежки физически натоварвания, когато тялото има нужда от презареждане; P.S. По-гъстата част (прилича на кремче) на кокосовото мляко се отделя естествено от кокосовата вода, когато държим млякото в хладилник.
- Кокосовото мляко не съдържа холестерол и лактоза (трудно разградима за голяма част от хора в зряла възраст) за разлика от прясното краве, овче, козе мляко;
- Подобрява имунната защита, тъй като е богато на антиоксиданти;
- Стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза;
- Контролира диабета, лекува бъбречни проблеми и е силен противник на раковите клетки;
- Може да бъде пълноценен заместител на изкуственото мляко за бебета, защото съдържа лауринова киселина като майчината кърма;
Няма коментари:
Публикуване на коментар