събота, 13 август 2016 г.

От любов към какаото - протеиново брауни


                         Шоколадово протеиново брауни




Съставки:

60 гр. какао
160-180 гр. мед (или кафява нерафинирана захар)
100 гр. брашно (равни части оризово, ленено и лимецово, т.е. по няколко с.л. - около 30 гр. от всяко)
2 мерителни лъжици (1 мерит. л. = 30 гр.) шоколадов протеин

Приготвяне:

1.  Загравяме млякото в касерола и на слаб огън с помощта на сито започваме да пресяваме какаото върху кокосовото мляко. Бъркаме с кръгови движения до получаване на смес, която прилича на шоколадов крем. Махаме касеролата от котлона. Буквално до минута сместа ще стане още по-гъста, отколкото докато е била на огъня.
P.S. Особеност на кокосовото мляко е, че когато престои няколко часа в хладилник по-гъстата му част се отделя в горната част на консервата и долу остава кокосова вода. Ако направим браунито само с по-гъстата част, ще ни е необходимо по-малко време за бъркане, за да получим шоколадовия крем. 


2.   Разбиваме яйцата до пяна и към тях постепенно прибавяме меда/кафявата захар. Разбиваме. Добавяме и 2-те мерителни лъжици протеин. Разбиваме отново добре. Ще се получи нещо като гъст и доста сладък крем. Дори само тази смес е супер вкусна!


3. Прибавяме на бавна струя шоколадовата смес към яйчената. С помощта на шпатула и с движения нагоре-надолу хомогенизираме. Получава се това:


4.   В отделна купа смесваме трите вида брашно, ванилията и содата. Пресяваме. 

5.   Поставяме ситото над течната смес и отново пресяваме брашняната. Разбъркваме добре.


6.   Изсипваме в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Приблизителните размери на съда за печене са около 25-30 на 15 см.

  
7.   Печем в предварително загрята на 180°C фурна до готовност – за около 15-20 минути. Личи си, когато коричката отгоре стане препечено кафява и леко напукана. Браунито трябва да остане леко влажно.


8.   Режем на квадратчета, ако желаем да стане с още по-шоколадов вкус нареждаме парченца тъмен шоколад отгоре, връщаме в изключената фурна за 1-2 минути, колкото шоколадът леко да се разтопи. Разнасяме го внимателно върху браунито. Аз използвам тъмен шоколад "Линд" с 85 % съдържание на какао. Харесвам го, защото има богат и плътен какаов вкус, направен е с кафява нерафинирана захар, не съдържа Е-та, изкуствени аромати и емулгатори (като небезизвестният соев лецитин, който можете да видите в почти всеки шоколад).


9.   Вече можем да се насладим на едно полезно и вкусно протеиново блокче!

  
Този десерт е вдъхновен от любовта ми към какаото. Ако то е качествено ще придаде наситен шоколадов вкус на печивото! А освен това ще донесе на организма полезни вещества! 

Знаете ли, че:
  • в 1 ч.л. какао се съдържа около 1 гр. растителен протеин;
  • какаото е богато на полезни мазнини, на антиоксиданти (полифеноли, които помагат при депресивни състояния), на витамините A, B1, B2, B3, В5, C, E;
  • какаовите зърна съдържат кофеин и фенилетиламини, което прави какаото добър енергиен стимулант, както и флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка;
  • какаото, а в това число и какаовите изделия повишават нивото на серотонин в мозъка;
  • какаовите зърна съдържат и въглехидрати, повечето от които са скорбяла, разтворими и неразтварими фибри, малка част са и прости захари;
  • какаовите зърна са богати още на основни за човешкия организъм минерали като калций, магнезии, цинк, желязо, мед, калии и манган;

  






Няма коментари:

Публикуване на коментар