Шоколадово протеиново брауни
Съставки:
300 мл. кокосово мляко
60 гр. какао
160-180 гр. мед (или кафява нерафинирана захар)
100 гр. брашно (равни части оризово,
ленено и лимецово, т.е. по няколко с.л. - около 30 гр. от всяко)
2 яйца
2 мерителни лъжици (1 мерит. л. = 30 гр.) шоколадов протеин
1 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. тъмен шоколад за топинг
Приготвяне:
1. Загравяме млякото в касерола и на слаб огън с помощта на сито започваме
да пресяваме какаото върху кокосовото мляко. Бъркаме с кръгови движения до
получаване на смес, която прилича на шоколадов крем. Махаме касеролата от
котлона. Буквално до минута сместа ще стане още по-гъста, отколкото докато е
била на огъня.
P.S. Особеност на кокосовото мляко е, че когато престои няколко часа в хладилник по-гъстата му част се отделя в горната част на консервата и долу остава кокосова вода. Ако направим браунито само с по-гъстата част, ще ни е необходимо по-малко време за бъркане, за да получим шоколадовия крем.
P.S. Особеност на кокосовото мляко е, че когато престои няколко часа в хладилник по-гъстата му част се отделя в горната част на консервата и долу остава кокосова вода. Ако направим браунито само с по-гъстата част, ще ни е необходимо по-малко време за бъркане, за да получим шоколадовия крем.
2. Разбиваме яйцата до пяна и към тях постепенно прибавяме меда/кафявата захар. Разбиваме.
Добавяме и 2-те мерителни лъжици протеин. Разбиваме отново добре. Ще се получи
нещо като гъст и доста сладък крем. Дори само тази смес е супер вкусна!
3. Прибавяме на бавна струя шоколадовата смес към яйчената. С помощта на
шпатула и с движения нагоре-надолу хомогенизираме. Получава се това:
4. В отделна купа смесваме трите вида брашно, ванилията и содата. Пресяваме.
5. Поставяме ситото над течната смес и отново пресяваме брашняната.
Разбъркваме добре.
6. Изсипваме в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Приблизителните размери на съда за печене са около 25-30 на 15 см.
7. Печем в предварително загрята на 180°C фурна до готовност – за около
15-20 минути. Личи си, когато коричката отгоре стане препечено кафява и леко
напукана. Браунито трябва да остане леко влажно.
8. Режем на квадратчета, ако желаем да стане с още по-шоколадов вкус нареждаме
парченца тъмен шоколад отгоре, връщаме в изключената фурна за 1-2 минути, колкото
шоколадът леко да се разтопи. Разнасяме го внимателно върху браунито. Аз използвам
тъмен шоколад "Линд" с 85 % съдържание на какао. Харесвам го, защото има богат и
плътен какаов вкус, направен е с кафява нерафинирана захар, не съдържа Е-та,
изкуствени аромати и емулгатори (като небезизвестният соев лецитин, който
можете да видите в почти всеки шоколад).
9. Вече можем да се насладим на едно полезно и вкусно протеиново блокче!
Този
десерт е вдъхновен от любовта ми към какаото. Ако то е качествено ще придаде
наситен шоколадов вкус на печивото! А освен това ще донесе на организма полезни
вещества!
Знаете ли, че:
Знаете ли, че:
- в 1 ч.л. какао се съдържа около 1 гр. растителен протеин;
- какаото е богато на полезни мазнини, на антиоксиданти (полифеноли, които помагат при депресивни състояния), на витамините A, B1, B2, B3, В5, C, E;
- какаовите зърна съдържат кофеин и фенилетиламини, което прави какаото добър енергиен стимулант, както и флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка;
- какаото, а в това число и какаовите изделия повишават нивото на серотонин в мозъка;
- какаовите зърна съдържат и въглехидрати, повечето от които са скорбяла, разтворими и неразтварими фибри, малка част са и прости захари;
- какаовите зърна са богати още на основни за човешкия организъм минерали като калций, магнезии, цинк, желязо, мед, калии и манган;
Няма коментари:
Публикуване на коментар