Протеинови бисквитки
Съставки:
2 яйца
2 мерителни
лъжици (1 мерит. л. = 30 гр.) шоколадов протеин
100 гр.
фъстъчено масло/фъстъчен тахан
Приготвяне:
1. Разбиваме яйцата със захарта и
протеина до получаване на еднородна кремообразна смес.
P.S. Използвайте фъстъчено масло, което има в състава си само фъстъци! Има редица български производители, които имат страхотни ядкови тахани и масла! Не рискувайте да си закупите продукт с произход от "USA" – най-вероятно в състава ще присъстват и рафинирана захар, хидрогенирано палмово масло, соев лецитин и куп други „подобрители“ на цвета и вкуса.
3. Покриваме тава с
размерите на фурната с хартия за печене.
4. Гребваме със супена
лъжица от сместа и просто изсипваме върху хартията, не е нужно да се стараем да
оформяме бисквитите. Оставяме 2-3 см. разстояние между всяка от тях, защото ще се уголемят при печенето.
5. Печем в предварително
загрята на 180 °C фурна за около 10-12 минути – до получаване на златиста коричка.
6. Имаме си цяла тава с протеинови бисквити! Вкусни
и здравословни – с високо съдържание на белтъчини (от фъстъците, яйцата, суроватъчния
протеин), без глутен, без оцветители и ароматизатори, без излишни съставки!
Правят се толкова бързо... и лесно...
Можем да ги вземем навсякъде, за да се заредим с
необходимата енергия и с полезни за организма вещества!
Освен това са идеалното допълнение към сутрешното или следобедното
кафе. И ако още не сте ги приготвили, захващайте се!
Знаете
ли, че:
- Фъстъците са ценна маслодайна култура;
- Имат нисък гликемичен индекс и много нисък коефициент на гликемично зареждане, т.е. въглехидратите им се смилат до глюкоза много бавно и ще трябва да изядете доста голямо количество, за да се покачи нивото на инсулин в кръвта;
- Съдържат ресватрол - естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения;
В
100 гр. сурови фъстъци има:
- 570 kcal., 26 гр. растителен протеин, 49 гр. мазнини и 7 гр. въглехидрати;
- витамини от група B - 53 % от необходимата дневна доза на вит. B1 - необходим за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърцето, съответно 75% B3 - важен за стабилна нервна система, 35% B5, 27 % B6, 60% B9 – жизненоважната фолиева киселина, 56% вит. Е - мощен антиоксидант;
- изобилие от минерали - 57 % от необходимия дневен прием на желязо – неслучайно са препоръчителна храна при анемия; съответно 54% фосфор - калциевият фосфат е основен градивен елемент на костите; 42% магнезий - ускорява метаболизма и се грижи за равновесието на нервната и мускулната система, помага при стрес и умора; 30% цинк - необходим за клетъчен растеж, добро зрение, обоняние и вкус, за функциите на щитовидната жлеза, имунната и нервната система; 127% мед - важен за доброто състояние на черния дроб, мускулите и костите; 15% калий, 13% селен, 9% калций;
Не ви ли се струва, че шепа фъстъци са като таблетка мултивитамини?! Само че тази шепичка с ядки ни доставя удоволствие при хапване! Не забравяйте да ги включите в менюто си - независимо дали ги консумирате под формата на ядки или пък чрез приготвянето на някое печиво!
Няма коментари:
Публикуване на коментар