петък, 26 август 2016 г.

Протеинови бисквити с фъстъчено масло


                                                    Протеинови бисквитки


 
Съставки:
2 мерителни лъжици (1 мерит. л. = 30 гр.) шоколадов протеин
100 гр. фъстъчено масло/фъстъчен тахан
20 гр. кафява нерафинирана (пудра) захар (2 с.л.)


Приготвяне:

1.   Разбиваме яйцата със захарта и протеина до получаване на еднородна кремообразна смес. 

2.   Добавяме и фъстъченото масло и разбъркваме добре, докато получим това:


P.S. Използвайте фъстъчено масло, което има в състава си само фъстъци! Има редица български производители, които имат страхотни ядкови тахани и масла! Не рискувайте да си закупите продукт с произход от "USA" – най-вероятно в състава ще присъстват и рафинирана захар, хидрогенирано палмово масло, соев лецитин и куп други „подобрители“ на цвета и вкуса.

3.   Покриваме тава с размерите на фурната с хартия за печене.

4.   Гребваме със супена лъжица от сместа и просто изсипваме върху хартията, не е нужно да се стараем да оформяме бисквитите. Оставяме 2-3 см. разстояние между всяка от тях, защото ще се уголемят при печенето.


5.   Печем в предварително загрята на 180 °C фурна за около 10-12 минути – до получаване на златиста коричка.

6.    Имаме си цяла тава с протеинови бисквити! Вкусни и здравословни – с високо съдържание на белтъчини (от фъстъците, яйцата, суроватъчния протеин), без глутен, без оцветители и ароматизатори, без излишни съставки!
Правят се толкова бързо... и лесно...
Можем да ги вземем навсякъде, за да се заредим с необходимата енергия и с полезни за организма вещества!
Освен това са идеалното допълнение към сутрешното или следобедното кафе. И ако още не сте ги приготвили, захващайте се!


Знаете ли, че:
  • Фъстъците са ценна маслодайна култура;
  • Имат нисък гликемичен индекс и много нисък коефициент на гликемично зареждане, т.е. въглехидратите им се смилат до глюкоза много бавно и ще трябва да изядете доста голямо количество, за да се покачи нивото на инсулин в кръвта;
  • Съдържат ресватрол - естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения; 
       В 100 гр. сурови фъстъци има:
  • 570 kcal., 26 гр. растителен протеин, 49 гр. мазнини и 7 гр. въглехидрати;
  • витамини от група B - 53 % от необходимата дневна доза на вит. B1 - необходим за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърцето, съответно 75% B3 - важен за стабилна нервна система, 35% B5, 27 % B6, 60% B9 – жизненоважната фолиева киселина, 56% вит. Е - мощен антиоксидант;
  • изобилие от минерали - 57 % от необходимия дневен прием на желязо – неслучайно са препоръчителна храна при анемия; съответно 54% фосфор - калциевият фосфат е основен градивен елемент на костите; 42% магнезий - ускорява метаболизма и се грижи за равновесието на нервната и мускулната система, помага при стрес и умора; 30% цинк - необходим за клетъчен растеж, добро зрение, обоняние и вкус, за функциите на щитовидната жлеза, имунната и нервната система; 127% мед - важен за доброто състояние на черния дроб, мускулите и костите; 15% калий, 13% селен, 9% калций; 
 Не ви ли се струва, че шепа фъстъци са като таблетка мултивитамини?! Само че тази шепичка с ядки ни доставя удоволствие при хапване! Не забравяйте да ги включите в менюто си - независимо дали ги консумирате под формата на ядки или пък чрез приготвянето на някое печиво!

Няма коментари:

Публикуване на коментар