неделя, 14 август 2016 г.

От любов към какаото - домашен течен шоколад



                                Домашен течен шоколад


Съставки:
100 гр. сурови лешници
50 гр. какао
80 гр. мед

Приготвяне:

1.   Изсипваме млякото в купичка, добавяме ванилията и пресяваме върху купата малка част от какаото. Бъркаме енергично с лъжица, докато млякото поеме какаото. Правим същото и с останалата част от какаото, докато получим гъст какаов крем.


2.   Прибавяме и меда кък какаовата смес. Бъркаме, докато и той се поеме. Ще получим сладко шоколадово кремче. 


3.   Смиламе лешниците буквално на брашно. Аз използвам чопър за целта. Можем да използваме и мелничка за ядки.

4.   Добавяме шоколадовият крем към смлените лешници. Аз го изсипах директно в чопъра и с 2-3 завъртания на ножчетата получих хомогенна смес, същото ще постигнем и с бъркане на ръка.

5.   Имаме си страхотен резултат - вкусен домашен течен шоколад! Даже веган течен шоколад. Само остава да си направим и палачинки... 

6.   Съхраняваме в бурканчета или друг подходящ съд в хладилника.




Знаете ли, че:
  • В 100 гр. лешници се съдържа 15 гр. растителен протеин;
  • Лешниците са богати на витамините B1, B6, B9 и са много добър източник на фибри;
  • Богати са още на минералите: мед, магнезий и калий;
  • Почти 90% от мазнините, които съдържат лешниците са ненаситени;

Няма коментари:

Публикуване на коментар