Домашен
течен шоколад
Съставки:
100 гр.
сурови лешници
150 мл.
кокосово мляко
50 гр. какао
80 гр. мед
Приготвяне:
1. Изсипваме млякото в купичка, добавяме
ванилията и пресяваме върху купата малка част от какаото. Бъркаме енергично с лъжица, докато
млякото поеме какаото. Правим същото и с останалата част от какаото, докато
получим гъст какаов крем.
2. Прибавяме и меда кък какаовата смес. Бъркаме,
докато и той се поеме. Ще получим сладко шоколадово кремче.
3. Смиламе лешниците буквално на брашно.
Аз използвам чопър за целта. Можем да използваме и мелничка за ядки.
4. Добавяме шоколадовият крем към смлените
лешници. Аз го изсипах директно в чопъра и с 2-3 завъртания на ножчетата
получих хомогенна смес, същото ще постигнем и с бъркане на ръка.
5. Имаме си страхотен резултат - вкусен домашен
течен шоколад! Даже веган течен шоколад. Само остава да си направим и палачинки...
6. Съхраняваме в бурканчета или друг
подходящ съд в хладилника.
Знаете ли, че:
- В 100 гр. лешници се съдържа 15 гр. растителен протеин;
- Лешниците са богати на витамините B1, B6, B9 и са много добър източник на фибри;
- Богати са още на минералите: мед, магнезий и калий;
- Почти 90% от мазнините, които съдържат лешниците са ненаситени;
Няма коментари:
Публикуване на коментар