Бананови
палачинки
Съставки:
За чистите бананови палачинки:
За чистите бананови палачинки:
2 големи или
3 средни банана
3 с.л. какао
1 мерителна
лъжица (шоколадов) протеин
За топинга:
Микс от
сурови ядки
Приготвяне:
1.
Разбийте
яйцата с ванилията (за по-бърз резултат използвам блендер).
2. Добавете
бананите (начупени на парченца) и пасирайте/блендирайте.
3.
Добавете
овесеното брашно към течната смес, като директно сложите сито върху съда и
пресеете. Основното ни „тесто“ е готово!
P.S.
Ако не разполагате с
готово овесено брашно, можете съвсем лесно да си смелите сами – в чопър, в
мелничка за ядки.
4.
Загрейте
тигана за палачинки с капка зехтин. Ако тиганът е с незалепващо покритие, няма
да се налага да добавяте повече мазнина.
5.
Ако желаете да разнообразите вкуса и да си направите и протеинови палачинки с шоколадов вкус, то отделете
½ от сместа в купа и към оставащата в съда, в който разбивате, добавете
какаото и протеина. Хомогенизирайте. Получи се и втората –
шоколадово-протеинова смес.
P.S.
Ако не разполагате с
протеин, може да добавите и само какао. Получават се страхотни шоколадови
палачинки!
6.
Вземете
основната смес, подгответе малък черпак, напълнете го с палачинковото „тесто“ и
разстелете бързо в средата на тигана. Правете мънички палачинки, защото текстурата им
е много нежна и няма да успеете да обърнете палачинка, която е с размерите на тигана...
освен ако не разполагате с магическите способности на някой Chef!
7.
Когато
видите, че върху цялата палачинка са се образували мехурчета и крайчетата са
покафенели, трябва да обърнете. Използвайте шпатула и подхванете палачинката
изцяло, обърнете рязко и изпечете и от другата страна. Този път печете по-малко
време, палачинката е почти готова още при подлагането на огъня от едната
страна.
8.
Когато
свършите с едната смес, започнете
с другата. Правите абсолютно същото. Ще видите, че протеиновите
палачинки стават с малко по-плоска и не толкова пухкава структура като чистите
бананови.
9.
Вашите
бананови палачинки са готови.
10. Намажете ги с мед или домашен течен шоколад,
добавете няколко сурови ядки отгоре или си ги хапнете просто така!
Насладете
се на тази лека и в същото време богата закуска!
Знаете ли, че:
- Бананите са препоръчителна храна както преди, така и след тренировка;
- Имат високо съдържание на фибри и на витамините C, В6 и В12 – изключително полезни за здрава кожа, коса и нокти;
- Те са едни от най-богатите на калий плодове (358 мгр. за 100 гр.) - жизненоважен минерал, който е необходим за нормалното функциониране на мускулите (предпазва от крампи), сърцето, черния дроб, мозъка (стимулира концентрацията), за добро състояние на зъбите и костите, помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и регулира водния баланс на организма. Наличието на калий в организма предпазва и от високо кръвно налягане. Когато организмът е стресиран или подложен на физическо натоварване, метаболизмът се засилва и по този начин нивата на калий спадат драстично. Затова консумацията на банани е чудесно средство за ребалансиране на неговото ниво.
- Бананите правят съня по-ползотворен, поради съдържащите се в тях магнезий и мед;
- Те са полезна храна за хора, страдащи от анемия, тъй като изобилството им на желяво стимулира производството на хемоглобин в кръвта;
- Бананите съдържат триптофан - вид протеин, който тялото преобразува в серотонин (не само какаото ни доставя т.нар. „хормон на щастието“!);
Няма коментари:
Публикуване на коментар