събота, 20 август 2016 г.

Бананови палачинки. Протеинови палачинки



                                    Бананови палачинки



Съставки:

За чистите бананови палачинки:
2 големи или 3 средни банана
5 малки яйца (или 4 със среден размер) 
Ванилия
50 гр. овесено брашно (около 5 с.л.)

За да станат банановите палачинки и протеинови:
3 с.л. какао
1 мерителна лъжица (шоколадов) протеин

За топинга:
Микс от сурови ядки

 
Приготвяне:

1.   Разбийте яйцата с ванилията (за по-бърз резултат използвам блендер).

2. Добавете бананите (начупени на парченца) и пасирайте/блендирайте.


3.   Добавете овесеното брашно към течната смес, като директно сложите сито върху съда и пресеете. Основното ни „тесто“ е готово!



P.S. Ако не разполагате с готово овесено брашно, можете съвсем лесно да си смелите сами – в чопър, в мелничка за ядки. 


4.   Загрейте тигана за палачинки с капка зехтин. Ако тиганът е с незалепващо покритие, няма да се налага да добавяте повече мазнина.

5.   Ако желаете да разнообразите вкуса и да си направите и протеинови палачинки с шоколадов вкус, то отделете ½ от сместа в купа и към оставащата в съда, в който разбивате, добавете какаото и протеина. Хомогенизирайте. Получи се и втората – шоколадово-протеинова смес.



P.S. Ако не разполагате с протеин, може да добавите и само какао. Получават се страхотни шоколадови палачинки!

6.   Вземете основната смес, подгответе малък черпак, напълнете го с палачинковото „тесто“ и разстелете бързо в средата на тигана. Правете мънички палачинки, защото текстурата им е много нежна и няма да успеете да обърнете палачинка, която е с размерите на тигана... освен ако не разполагате с магическите способности на някой Chef!


7.   Когато видите, че върху цялата палачинка са се образували мехурчета и крайчетата са покафенели, трябва да обърнете. Използвайте шпатула и подхванете палачинката изцяло, обърнете рязко и изпечете и от другата страна. Този път печете по-малко време, палачинката е почти готова още при подлагането на огъня от едната страна.


8.   Когато свършите с едната смес, започнете с другата. Правите абсолютно същото. Ще видите, че протеиновите палачинки стават с малко по-плоска и не толкова пухкава структура като чистите бананови.



9.   Вашите бананови палачинки са готови. 



10. Намажете ги с мед или домашен течен шоколад, добавете няколко сурови ядки отгоре или си ги хапнете просто така!


                Насладете се на тази лека и в същото време богата  закуска!


      Знаете ли, че:
  • Бананите са препоръчителна храна както преди, така и след тренировка;
  • Имат високо съдържание на фибри и на витамините C, В6 и В12 – изключително полезни за здрава кожа, коса и нокти;
  • Те са едни от най-богатите на калий плодове (358 мгр. за 100 гр.) - жизненоважен минерал, който е необходим за нормалното функциониране на мускулите (предпазва от крампи), сърцето, черния дроб, мозъка (стимулира концентрацията), за добро състояние на зъбите и костите, помага за нормализиране на пулса, изпраща кислород до мозъка и регулира водния баланс на организма. Наличието на калий в организма предпазва и от високо кръвно налягане. Когато организмът е стресиран или подложен на физическо натоварване, метаболизмът се засилва и по този начин нивата на калий спадат драстично. Затова консумацията на банани е чудесно средство за ребалансиране на неговото ниво.
  • Бананите правят съня по-ползотворен, поради съдържащите се в тях магнезий и мед;
  • Те са полезна храна за хора, страдащи от анемия, тъй като изобилството им на желяво стимулира производството на хемоглобин в кръвта;
  • Бананите съдържат триптофан - вид протеин, който тялото преобразува в серотонин (не само какаото ни доставя т.нар. „хормон на щастието“!);
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар