вторник, 23 август 2016 г.

Кокосов пудинг с чия и плодове



                          Кокосов пудинг с чия, ягоди и пъпеш

 
Съставки:
3 с.л. мед (може и 4, ако обичате да ви е по-сладко!)
50 гр. чия
200 гр. ягоди
200 гр. пъпеш

Приготвяне:

1.   Разбиваме кокосовото мляко заедно с ванилията и меда.

2.   Добавяме семенцата от чия към сместа, разбъркваме и прибираме в хладилника за около час. През това време чията ще се раздуе и ще получим това:


3.   Разбъркваме добре. 

4.   Изсипваме в бурканчета или стъклени чаши. Използвах полученото количество за 4 бурканчета с вместимост от 250 мл.


5.   Режем пъпеша на дребни парченца, разрязваме и ягодите на по 2-3.

    Ако имаме време можем да направим малки топченца от месестата част на пъпеша със специална лъжица за издълбаване и декориране!


6.   Аранжираме пудинга с плодовете.


7.   Можем да поднесем млечно-плодовото кремче или да го съхраним в хладилника и да го използваме като закуска, предиобедно или следобедно зареждане! 

    Ако направим пудинга в бурканчета - лесно ще го сложим в училищната раница на децата, ще го занесем на работното си място или на излет в планината. А когато гладът за нещо сладко ни застигне, ще имаме готово и здравословно решение!

 Получава се лек и апетитен десерт, който в същото време е суров, без глутен, без рафинирани продукти (като захар, олио) и тъй като е без животински съставки (прясно мляко, краве масло), се числи към модерните напоследък "веган изкушения". Можем да си приготвим пудинга дори и да не сме привърженици на веганството или суровоядството,  така със сигурност ще зарадваме организма си и няма да го натоварим излишно с едно от храненията за деня!



Знаете ли, че:
  • В 100 гр. чия има почти 17 гр. растителен протеин – до два пъти повече от повечето зърнени култури;
  • Семената от чия съдържат големи количества калий (2 пъти повече от бананите), натрий, калций (5 пъти повече от млякото), фосфор, цинк и манган;
  • Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина – незаменим източник за доброто физиологично състояние на организма. Съдържанието на Омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно върху умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия;
  • Консумацията на семена от чия способства за по-бавното усвояване на глюкоза от организма, като контролира нивото на кръвната захар;
  • Семената от чия съдържат голямо количество антиоксиданти;
  • Чия повишава съпротивителните сили на организма благодарение на витамините и на Омега-3 мастни киселини;
  • Богатите на фибри малки семенца стимулират и същевременно подобряват работата на стомашно-чревния тракт и контролират констипацията;
  • Чия е успешен помощник при редуциране на наднормено тегло, поради ниската си калоричност и свойствата ѝ да абсорбира голямо количество вода, ставайки още по-засищаща;
  • Подпомага детоксикацията на организма;
  • Не съдържа глутен - особено важно предимство за хора, страдащи от непоносимост към глутена;

Няма коментари:

Публикуване на коментар