Кексчета с къпини
Съставки:
200 гр. къпини
60 гр. ленено брашно
60 гр. лимецово брашно
60 гр. фруктова захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120 мл. кокосово мляко
Ванилия
Приготвяне:
1. Пресяваме заедно 2-та вида брашно, набухвателя и
солта.
P.S. Ако ги
пресеете поне 2 пъти ще получите по-добър краен резултат. Ще ви отнеме само няколко минутки!
2. Разбиваме яйцето до пяна, добавяме захарта и отново
разбиваме, докато се поеме. След това прибавяме кокосовото мляко и ванилията. Ще
получим не много гъста и сладка смес.
3. Смесваме сухите съставки с течните, бъркаме енергично
(с шпатула или лъжица), докато се получи подобна на тази смес:
След като получим тестото за мъфините, го оставяме за 4-5 минути, за да
набъбне лененото брашно. (Аз използвам времето рационално - прибирам продуктите
по местата им, мия изцапаните от подготовката съдове.)
4.
Изсипваме във формички за мъфини, покрити с хартиени
чашки и нежно добавяме по 2 с.л. къпини във всяка формичка. Първо добавих 1
с.л. плодчета, леко притиснах с пръсти, за да потънат в сместа, последва
2-рата с.л., която изглежда като шапчица върху тестото, впоследствие върху
кексчето.
От посоченото количество ще се получат 6-8 кексчета в зависимост от това колко са големи формичките, с които разполагате. Например във формата, която е показана по-долу правя 8 мъфина, а в силиконовата, която имам (и не съм използвала в случая) стават точно 6 къпинови кексчета.
От посоченото количество ще се получат 6-8 кексчета в зависимост от това колко са големи формичките, с които разполагате. Например във формата, която е показана по-долу правя 8 мъфина, а в силиконовата, която имам (и не съм използвала в случая) стават точно 6 къпинови кексчета.
P.S. Ако нямаме хартиени чашки, можем да намазним формичките, ако пък разполагаме
със силиконови формички, можем да добавим тестото директно - без хартиени чашки и без набрашняване.
5.
Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 25 минути или до готовност. При пъхане на дървена клечка в кексчето, тестото няма да залепва по нея, но вероятно клечката ще излезе с лилав цвят, ако сте проболи там, където са къпините. Кексчетата ще останат съвсем леко влажни в частта с плодчетата. Тъй като една от основните
съставки е богатото на протеини ленено брашно, мъфините ще бъдат с кафеникав
цвят и с препечено кафява коричка – за разлика от златистите боровинкови кексчета, които ви споделих наскоро.
Имах удоволствието сама да набера
къпините от подножието на прекрасната Рила! Природата ни дарява с толкова много
богатства! Само трябва да ги открием! И защо не да използваме някои от тях, за
да си приготвим здравословни изкушения с горски плодове! Да ви е сладко!
Знаете ли, че:
· къпините са един от най-добрите антиоксиданти – борят
свободните радикали, които стоят в основата на дегенеративните процеси в
организма, заемайки едно от първите места по капацитет на абсорбиране на
кислородни свободни радикали;
· 100 гр. къпини съдържат 52 kcal., 85% вода, 5.3 гр. фибри и почти ½ от препоръчителната дневна доза на вит. C;
·
съдържат още витамините B5, B9 и каротин;
·
богати са на минералите калий, магнезий и мед;
· консумацията им действа благотворно на храносмилането,
централната нервна система, подобрява кръвообращението, паметта и съня;
·
сокът от къпини е препоръчителен при настинка и грип;
· оказват се много подходящи за бързо приготвяне на
плодово кисело мляко (плодов йогурт) – просто сложете шепа къпини в блендера,
разбийте ги, а после добавете към киселото мляко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар