четвъртък, 8 септември 2016 г.

Кексчета с къпини


                                                      Кексчета с къпини 


Съставки:
200 гр. къпини
60 гр. ленено брашно
60 гр. лимецово брашно
60 гр. фруктова захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120 мл. кокосово мляко
Ванилия

Приготвяне:

1. Пресяваме заедно 2-та вида брашно, набухвателя и  солта.
     P.S. Ако ги пресеете поне 2 пъти ще получите по-добър краен резултат. Ще ви отнеме само няколко минутки!

2. Разбиваме яйцето до пяна, добавяме захарта и отново разбиваме, докато се поеме. След това прибавяме кокосовото мляко и ванилията. Ще получим не много гъста и сладка смес.


3. Смесваме сухите съставки с течните, бъркаме енергично (с шпатула или лъжица), докато се получи подобна на тази смес:


След като получим тестото за мъфините, го оставяме за 4-5 минути, за да набъбне лененото брашно. (Аз използвам времето рационално - прибирам продуктите по местата им, мия изцапаните от подготовката съдове.)

4.   Изсипваме във формички за мъфини, покрити с хартиени чашки и нежно добавяме по 2 с.л. къпини във всяка формичка. Първо добавих 1 с.л. плодчета, леко притиснах с пръсти, за да потънат в сместа, последва 2-рата с.л., която изглежда като шапчица върху тестото, впоследствие върху кексчето.
    От посоченото количество ще се получат 6-8 кексчета в зависимост от това колко са големи формичките, с които разполагате. Например във формата, която е показана по-долу правя 8 мъфина, а в силиконовата, която имам (и не съм използвала в случая) стават точно 6 къпинови кексчета.



P.S. Ако нямаме хартиени чашки, можем да намазним формичките, ако пък разполагаме със силиконови формички, можем да добавим тестото директно - без хартиени чашки и без набрашняване.

5.   Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 25 минути или до готовност. При пъхане на дървена клечка в кексчето, тестото няма да залепва по нея, но вероятно клечката ще излезе с лилав цвят, ако сте проболи там, където са къпините. Кексчетата ще останат съвсем леко влажни в частта с плодчетата. Тъй като една от основните съставки е богатото на протеини ленено брашно, мъфините ще бъдат с кафеникав цвят и с препечено кафява коричка – за разлика от златистите боровинкови кексчета, които ви споделих наскоро.


Имах удоволствието сама да набера къпините от подножието на прекрасната Рила! Природата ни дарява с толкова много богатства! Само трябва да ги открием! И защо не да използваме някои от тях, за да си приготвим здравословни изкушения с горски плодове! Да ви е сладко!



Знаете ли, че:
·     къпините са един от най-добрите антиоксиданти – борят свободните радикали, които стоят в основата на дегенеративните процеси в организма, заемайки едно от първите места по капацитет на абсорбиране на кислородни свободни радикали;
·     100 гр. къпини съдържат 52 kcal., 85% вода, 5.3 гр. фибри и почти ½ от препоръчителната дневна доза на вит. C;
·       съдържат още витамините B5, B9 и каротин;
·       богати са на минералите калий, магнезий и мед;
· консумацията им действа благотворно на храносмилането, централната нервна система, подобрява кръвообращението, паметта и съня;
·      сокът от къпини е препоръчителен при настинка и грип;
·    оказват се много подходящи за бързо приготвяне на плодово кисело мляко (плодов йогурт) – просто сложете шепа къпини в блендера, разбийте ги, а после добавете към киселото мляко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар