събота, 24 септември 2016 г.

Орехов сладкиш със сини сливи



                             Орехов сладкиш със сини сливи


Съставки:
5 белтъка (200 гр.)
350 гр. орехи (2 ½ ч.ч.) + 5-6 цели орехови ядки за украса
150 гр. фруктова захар
15 узрели сини сливи

Приготвяне:

1.   Разбиваме белтъците със захарта, докато станат на сняг.

2.   Смиламе орехите на брашно – с мелничка за ядки или с чопър/кухненски робот.

3.   Прибавяме смлените орехи и разбъркваме внимателно с помощта на лъжица/шпатула, докато се смесят добре.


4.   Разполовяваме сливите на две, почистваме ги от костилките.

5.   Разпределяме сместа в тава с около 30-35 см. диаметър. Предварително сме покрили с хартия за печене.

6.   Украсяваме с плодчетата и с няколко половинки орехи.


7.   Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 25 минути. Десертът ще получи златиста коричка.


8.Наслаждаваме се на лесния, бърз и здравословен протеинов десерт!



    Препоръчвам ви да си приготвите това безглутеново изкушение, защото освен че ще се насладите на богат и наситен орехов вкус, от едно парченце организма ви ще получи добро съдържание на протеин, витамини, минерали и баластни вещества. Това е така, защото основните съставки на сладкиша са орехите и белтъците! А както знаете те носят неизмерими ползи за нашето здраве.
Всъщност, ако обичате ореховки няма как този десерт да не ви хареса! А сините сливи обогатяват вкуса и със сигурност ни напомнят за връхлитащата есен...
От друга страна хапваме нещо сладко, което сме приготвили сами – без да използваме рафинирана захар и без каквито и да е допълнителни овкусители и консерванти! Пробвайте!

P.S. Десертът съм приготвяла и използвайки част от белтъка на щраусово яйце! Яйцето беше толкова голямо, че приготвих с него цели 4 здравословни изкушения.
Получих ценен съвет да пробия яйцето с винтоверт от горната и долната му страна, за да мога да запазя черупката. Когато се пробие, изглежда ето така:


Планирам да я изрисувам за следващия Великден. Ако решите да сторите същото, след като пробиете от едната страна, поставете яйцето върху подходящ съд (най-добре прозрачна мензура), така че дъното му да влиза в съда. Пробийте и от другата страна и изчакайте да изтече 200 мл. белтък. Това количество използвах за десерта, който споделям днес. Разбира се, можете да съберете цялата яйчена смес (жълтък и белтък) и тогава да импровизирате с рецептите... омплет, палачинки, различни печива или просто много любов, въображение и желание!
Нека ви е вкусно... и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар