Орехов сладкиш със сини сливи
Съставки:
5 белтъка
(200 гр.)
350 гр.
орехи (2 ½ ч.ч.) + 5-6 цели орехови ядки за украса
150 гр.
фруктова захар
15 узрели
сини сливи
Приготвяне:
1. Разбиваме белтъците със захарта,
докато станат на сняг.
2. Смиламе орехите на брашно – с
мелничка за ядки или с чопър/кухненски робот.
3. Прибавяме смлените орехи и
разбъркваме внимателно с помощта на лъжица/шпатула, докато се смесят добре.
4. Разполовяваме сливите на две,
почистваме ги от костилките.
5. Разпределяме сместа в тава с около 30-35
см. диаметър. Предварително сме покрили с хартия за печене.
6. Украсяваме с плодчетата и с няколко
половинки орехи.
7. Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 25 минути. Десертът ще получи златиста
коричка.
8.Наслаждаваме се на лесния, бърз и здравословен протеинов десерт!
Препоръчвам
ви да си приготвите това безглутеново изкушение, защото освен че ще се
насладите на богат и наситен орехов вкус, от едно парченце организма ви ще
получи добро съдържание на протеин, витамини, минерали и баластни вещества.
Това е така, защото основните съставки на сладкиша са орехите и белтъците! А
както знаете те носят неизмерими ползи за нашето здраве.
Всъщност,
ако обичате ореховки няма как този десерт да не ви хареса! А сините сливи
обогатяват вкуса и със сигурност ни напомнят за връхлитащата есен...
От друга
страна хапваме нещо сладко, което сме приготвили сами – без да използваме
рафинирана захар и без каквито и да е допълнителни овкусители и консерванти!
Пробвайте!
P.S. Десертът съм приготвяла и използвайки част от белтъка на щраусово яйце!
Яйцето беше толкова голямо, че приготвих с него цели 4 здравословни изкушения.
Получих
ценен съвет да пробия яйцето с винтоверт от горната и долната му страна, за да
мога да запазя черупката. Когато се пробие, изглежда ето така:
Планирам да я изрисувам за следващия Великден. Ако
решите да сторите същото, след като пробиете от едната страна, поставете яйцето
върху подходящ съд (най-добре прозрачна мензура), така че дъното му да влиза в
съда. Пробийте и от другата страна и изчакайте да изтече 200 мл. белтък. Това
количество използвах за десерта, който споделям днес. Разбира се, можете да съберете цялата яйчена смес (жълтък и белтък) и тогава да
импровизирате с рецептите... омплет, палачинки, различни печива или просто
много любов, въображение и желание!
Нека ви е
вкусно... и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар