петък, 7 октомври 2016 г.

Суров шоколадов фъдж



                                           Суров шоколадов фъдж


Съставки:
300 гр. обезкостени фурми
50 гр. бадемов тахан /бадемова паста/
50 гр. сурово какао
50 гр. сурови бадеми

Приготвяне:

1. Накисваме фурмите във вряла вода за около 10 минути. Целта е да се размекнат. След като са се накиснали, ги отцеждаме добре от водата.
P.S. Вземете си натурални фурми, които не са консервирани със захар – в зависимост от сорта и степента на изсушаване фурмите съдържат между 55 - 70 % плодова захар, не са ни нужни такива, които са обработени с допълнителна (рафинирана) захар и други консерванти. Това, между другото, се отнася за всички сушени плодове. 

2. Поставяме омекналите и отцедени от водата фурми в кухненския робот/блендер и с няколко завъртания на ножчетата (това зависи от мощността и вида на уреда) целим да получим гладко пюре от палмовите плодчета. 

3.  Към вече смлените на пюре фурми добавяме какаото, завъртаме отново няколко пъти, докато и то се поеме. Следва да прибавим кокосовото масло - необходимо е то да бъде в течно състояние. Завъртаме ножчетата, докато и тази съставка се поеме. Накрая добавяме и бадемовата паста/тахан. На пазара има добър избор на различни български производители, които предлагат тахан от български бадеми. Един от производителите е нарекъл продукта си бадемова паста. Каквото и да изберете, няма да сбъркате, подкрепете българското! 
Целим да получим хомогенна какаова смес, в която бадемовите нотки няма да останат скрити. 


Тук е моментът да ви споделя за моята тайна (15-годишна) съставка. 


Ако желаете "подправете" шоколадовата смес с 1 ч.л. уиски, ром или коняк. Направете го, докато добавяте кокосовото масло. Уверявам ви, че колкото по-добър алкохол сложите, толкова по-добре ще ухае десертът. Освен това е много по-добре да добавите 1 лъжичка от някое качествено питие, отколкото да си купувате есенция с подобно действие и незнаен състав.

4.   Подготвяме си правоъгълна форма - например с приблизителни размери 25 на 15 см. или друга подходяща, така или иначе десертът е толкова вкусен, че едва ли формата ще промени този факт. Застиламе формичката с хартия за печене и разпределяме шоколадовата смес в нея. Ще видите, че сместа е доста лепкава. Съветвам ви да се снабдите със силиконова шпатула, с нея обирането и разпределянето на лепкаво тесто е най-лесно. Слагаме върху вече добре разпределената шоколадова смес още едно парче незалепваща хартия (тази за печене е такава) и с дъска (или пък книга с дебели корици, която внимаваме да не изцапаме) притискаме добре, за да се изравни повърхността на десерта. На мен един стар ГПК ми помогна в начинанието! 

5. Режем бадемите на половинки. Махаме сложената отгоре хартия и ги нареждаме с леко притискане към сместа. Можем и просто да ги разпръснем отгоре. 


6.   Готови сме! Но не и за хапване... трябва да проявим мъничко търпение и да оставим шоколадовото блаженство да отпочине в хладилника за няколко часа. Когато те минат, десертът ще се е втвърдил и ще е готов за дегустация!
Ако обаче сте прекалено нетърпеливи, пробвайте да го оставите във фризера за половин-един час.

7.   Вадим охладения десерт от хладилника, внимателно пренасяме на плота - благодарение на хартията е доста лесно. Режем на правоъгълни парчета. Вече можем да се насладим на здравословния шоколадов фъдж! 


И ако не просто обичате разни сладки неща, а сте истински любител на богатия и наситен шоколадов вкус, не се съмнявайте, че този десерт ще се превърне във вашия нов Любим. 
Високоенергиен, суров, здравословен, шоколадов и даже веган - той е необходимата доза преди или след тренировка! За мен едно подобно блокче е съвършената следобедна закуска. Още ли не сте го приготвили?!


Да ви е сладко! И здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар