Суров шоколадов фъдж
Съставки:
300 гр.
обезкостени фурми
50 гр.
бадемов тахан /бадемова паста/
50 гр. кокосово масло
50 гр.
сурово какао
50 гр.
сурови бадеми
Приготвяне:
1. Накисваме
фурмите във вряла вода за около 10 минути. Целта е да се размекнат. След като
са се накиснали, ги отцеждаме добре от водата.
P.S. Вземете си натурални фурми, които не
са консервирани със захар – в зависимост от сорта и степента на изсушаване
фурмите съдържат между 55 - 70 % плодова захар, не са ни нужни такива, които са
обработени с допълнителна (рафинирана) захар и други консерванти. Това, между
другото, се отнася за всички сушени плодове.
2. Поставяме
омекналите и отцедени от водата фурми в кухненския робот/блендер и с няколко
завъртания на ножчетата (това зависи от мощността и вида на уреда) целим да
получим гладко пюре от палмовите плодчета.
3. Към
вече смлените на пюре фурми добавяме какаото, завъртаме отново няколко пъти,
докато и то се поеме. Следва да прибавим кокосовото масло - необходимо е то да бъде в течно състояние. Завъртаме ножчетата, докато и тази съставка се поеме. Накрая добавяме и бадемовата паста/тахан. На пазара има добър избор на различни български производители, които предлагат тахан от български бадеми. Един от производителите е нарекъл продукта си бадемова паста. Каквото и да изберете, няма да сбъркате, подкрепете българското!
Целим да получим хомогенна какаова смес, в която бадемовите нотки няма да останат скрити.
Целим да получим хомогенна какаова смес, в която бадемовите нотки няма да останат скрити.
Тук е
моментът да ви споделя за моята тайна (15-годишна) съставка.
Ако желаете "подправете" шоколадовата смес с 1 ч.л. уиски, ром или коняк. Направете го, докато добавяте кокосовото масло. Уверявам ви, че
колкото по-добър алкохол сложите, толкова по-добре ще ухае десертът. Освен това
е много по-добре да добавите 1 лъжичка от някое качествено питие, отколкото да
си купувате есенция с подобно действие и незнаен състав.
4.
Подготвяме
си правоъгълна форма - например с приблизителни размери 25 на 15 см. или друга подходяща,
така или иначе десертът е толкова вкусен, че едва ли формата ще промени този
факт. Застиламе формичката с хартия за печене и разпределяме шоколадовата смес
в нея. Ще видите, че сместа е доста лепкава. Съветвам ви да се снабдите със
силиконова шпатула, с нея обирането и разпределянето на лепкаво тесто е
най-лесно. Слагаме върху вече добре разпределената шоколадова смес още едно
парче незалепваща хартия (тази за печене е такава) и с дъска (или пък книга с
дебели корици, която внимаваме да не изцапаме) притискаме добре, за да се
изравни повърхността на десерта. На мен един стар ГПК ми помогна в начинанието!
5. Режем
бадемите на половинки. Махаме сложената отгоре хартия и ги нареждаме с леко
притискане към сместа. Можем и просто да ги разпръснем отгоре.
6.
Готови
сме! Но не и за хапване... трябва да проявим мъничко търпение и да оставим
шоколадовото блаженство да отпочине в хладилника за няколко часа. Когато те
минат, десертът ще се е втвърдил и ще е готов за дегустация!
Ако обаче сте прекалено нетърпеливи, пробвайте да го оставите във фризера за половин-един час.
7.
Вадим охладения десерт от хладилника, внимателно пренасяме на плота - благодарение на хартията е доста лесно. Режем на правоъгълни парчета. Вече
можем да се насладим на здравословния шоколадов фъдж!
И ако не просто обичате разни сладки
неща, а сте истински любител на богатия и наситен шоколадов вкус, не се съмнявайте,
че този десерт ще се превърне във вашия нов Любим.
Високоенергиен, суров, здравословен, шоколадов и даже веган - той е необходимата доза преди или след тренировка! За мен едно подобно блокче е съвършената следобедна закуска. Още ли не сте го приготвили?!
Да ви е сладко! И здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар