вторник, 18 октомври 2016 г.

Морковена торта с крем от извара



                                        Морковена торта с крем от извара


Съставки:

За блата:
3 яйца със среден размер
100 гр. кафява нерафинирана захар
200 гр. настъргани моркови
200 гр. ситно смлени бадеми (бадемово брашно)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил (на прах)
40 гр. сушени червени боровинки
40 гр. нарязани на парченца орехи 

За крема:
150 гр. (фина) извара (суроватъчен белтък от краве мляко)
2-3 с.л. мед
Ванилия

За украсата:
Шепа сушени червени боровинки
Кокосови стърготини


Приготвяне:

1.   Разбиваме яйцата със захарта, докато получим пухкав крем. Сместа ще уголеми размера си почти три пъти.

2.   Почистваме морковите и ги белим, защото външната част е по-груба и неравна.  Стържем ги на ситно – чрез ренде или със специална приставка в кухненския робот.
P.S. Количеството моркови, което ни трябва е точно 200 гр. в настъргано състояние. След като ги почистите и обелите със сигурност 30-40 гр. от теглото им ще отпаднат, така че ако си купувате моркови точно за случая, вземете малко повече от необходимия за тортата грамаж.
 
3.   Кокосовото масло ни трябва в течно състояние. Изсипваме го при настърганите моркови. Бъркаме добре, за да се смеси добре с тях.

4.   В купа смесваме ситно смлените бадеми (бадемовото брашно), джинджифила, канелата, бакпулвера, червените боровинки и нарязаните на парченца орехи. Разбъркваме тези сухи съставки добре.


5.    Смесваме морковите със сухата смес. Бъркаме енергично.


6.   Остава ни да прибавим морковено-бадемовото „тесто“ към яйчената смес. Правим го внимателно с помощта на лъжица или шпатула. Изсипваме на 2-3 пъти, като след всяко прибавяне нежно бъркаме с кръгообразни движения. Накрая трябва да получим нещо като това:


7.       Подготвяме си форма с диаметър около 20-25 см. Покриваме я с хартия за печене. Изсипваме „тестото“ и печем в предварително загрята на 160° C фурна за около 55-60 минути. Не отваряме фурната по време на печенето, защото температура в нея не е много висока и рискуваме да не изпечем десерта добре.
  Както виждате печенето е по-дълго от обичайното и това не е случайно, тъй като т.нар. „тесто“ е с по-тежка структура.
  Можете към 55-та минута да проверите дали блата е изпечен, като го прободете с дървена клечка. Тя следва да излиза чиста. Това правило важи за почти всички десертни печива, чиято основа е някакъв вид тесто.

8.    Когато блатът е изпечен, вадим от фурната и оставяме да изстине за 10-15 минути. След това отлепяме хартията и охлаждаме за още десетина минути (най-добре върху решетка).
 P.S. За да отлепите хартията, сложете върху блата чиста кърпа, поставете разперена длан върху цялата част на вашия морковен блат и с рязко движение обърнете и оставете върху плота. Така блатът ще полегне върху кърпата и няма да се разчупи в ръцете ви при обръщането. Вече може да отлепите хартията за печене и да оставите блата да се охлади.

9.   През времето за охлаждане правим крема. Разбиваме с миксер изварата, докато стане по-пухкава. След това добавяме меда и ванилията и отново разбиваме. Получава се гладко кремче със сладък вкус и аромат на ванилия.
P.S. Снабдете се с възможно най-фината извара. Това ви гарантира най-добър резултат.

10.    Когато блатът се е охладил, намажете добре с крема от извара.

11. Украсете с орехите, боровинките и кокосовите стърготини. Можете да оставите орехите цели и да украсите така или пък да ги начупите като мен на парченца. Можете също да ги смелите на ситно и да поръсите върху крема.
 Използвайте въображението си, докато украсявате.  Ако искате нарисувайте нещо!

 Тортата може да се консумира и веднага. А можете и да я оставите да почине за 30-тина минути в хладилника. Каквото и да решите, насладете се на едно заслужено парченце вкусна и здравословна морковена торта!


    Гарантирам ви, че даже няма да разберете, че в нея има моркови. Моите дегустатори не успяха да разкрият главния герой в състава на десерта, но пък отсъдиха, че вкусът му бил съвършен. Нека видим дали вашите „опитни зайчета“ ще познаят, че хапват морковена торта. Само се постарайте морковите да са наистина ситно настъргани, за да не се издавате!

    Всъщност това си е една протеинова торта... предвид, че е изтъкана от все богати на белтъчини продукти като яйца, бадеми, орехи и извара. В същото време е направена с нерафинирана захар и то само 100 гр. за цялата торта. Разбира се морковите, червените боровинки и меда също допринасят за цялостната сладост, като в същото време даряват организма ни с гама от полезни хранителни вещества.

    Още ли не сте се захванали да приготвите това морковено изкушение? Захващайте се!

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар