петък, 21 октомври 2016 г.

Шоколадов тиквен кейк



                                          Шоколадов тиквен кейк


Съставки:
100 гр. лимецово брашно
100 гр. оризово брашно
200 гр. тиквено пюре
160 гр. кафява нерафинирана захар
2 яйца със среден размер
50 гр. кокосово масло
20 гр. какао на прах (2 с.л.)
60 гр. черен шоколад
20 гр. бял шоколад
Ванилия
1 ч.л. джинджифил на прах
2 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
Щипка шол
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат.

Приготвяне на тиквено пюре:

Начините са два:

1.   Режем тиквата на парчета, нареждаме в тавата с кората надолу, наливаме един пръст вода и печем в загрята на 180° C фурна за около час. След като тиквата е изпечена, месестата ѝ част ще е станала толкова нежна и мека, че без каквито и да е усилия ще я издълбаем с помощта на лъжица. Поставяме издълбаната сърцевина в подходящ съд и с вилица натискаме, докато се пюрира. Гарантирам ви, че е много лесно. Просто можем, докато си печем тиква, която да хапнем просто така с мъничко мед, да запазим част от тиквата и да си направим тиквено пюре, което да вложим във вкусен десерт.

2.   Режем тиквата на парчета, почистваме я и от кората и варим в тенджера до пълното омекване на продукта. Слагаме парчетата в подходящ съд, отцеждаме ги от излишната вода и пюрираме с помощта на вилица или специален прибор. 
    
         Аз предпочитам първия вариант, защото много обичам печена тиква, на която после добавям мъничко мед и също защото не се старая да махам кората, а това си изисква определени допълнителни усилия. По пазарите и магазините продават и готова нарязана на парчета тиква, което доста улеснява процеса, ако изберете  да не си купите цяла тиква.

Приготвяне на тиквения десерт:

1.   Разбиваме яйцата заедно със захарта, докато сместа не се увеличи по размер около три пъти. 

2.   Добавяме разтопеното кокосово масло и ванилията. Освен че трябва да е течно, маслото не трябва да бъде топло или горещо, за да не се пресекат яйцата. Разбиваме отново.

3.   Дойде ред на какаото – прибавяме го към яйчената смес. Бъркаме, докато се поеме добре и получим гъст и ухаещ на шоколад и ванилия какаов крем.


4.   Към какаовия крем добавяме тиквеното пюре. Бъркаме с кръгообразни движения, докато се смесят добре и се получи еднообразна смес. 


    Важно е тиквеното пюре да бъде гладко, а тиквата, от която е направено да бъде сладка, нестипчива и в никакъв случай да не е водниста, за да не развалите вкуса на десерта. Тиквата, с която аз правя този десерт е със сива кора, сладка и месеста. Такива тикви продават навсякъде под какви ли не наименования. Някъде просто пише „сива тиква“. 

5.   В отделна купа смесваме двата вида брашно, бакпулвера, содата бикарбонат, канелата, джинджифила, индийското орехче, щипката сол. Разбъркваме всичко добре. Пресяваме.

6.   Поставяме ситото над купата с течната какаово-тиквена смес и пресяваме сместа от сухите съставки отново. След като сме пресяли бъркаме енергично с кръгови движения, докато не получим хомогенна смес. 


7.   Режем черния шоколад на малки парченца и добавяме половината количество в тестото (останалото ще ползваме за топинг). Разбъркваме добре. Готови сме да преминем към финалната фаза от приготвянето на нашия тиквен кейк – печенето.

P.S. Въобще не е задължително да добавяте шоколад, тиквеният десерт ще бъде достатъчно вкусен и без него, но за любителите на наситените шоколадови усещания, тези малки разтапящи се шоколадови парченца в сърцето на десерта, са истинско удоволствие. Просто щастие! Разбира се, трябва да сложите хубав и истински черен шоколад. Без компромиси, моля!

8.   Застиламе си не много голяма тава с хартия за печене. Аз използвах тава от огнеупорно стъкло с размери 25 х 15 см., но добра работа ще свърши и кръгла тавичка с диаметър около 20 см. Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 25 минути. Десертът е готов, когато при пробождане с дървена клечка, тя излиза чиста. Получава се една препечено кафява и леко напукана коричка. А друг е въпросът, че из дома ви ще ухае на наслада! И то не каква да е, а шоколадова. Ах, колко обичам шоколадови десерти...


9.   Когато десертът е готов и сме го извадили от фурната, поръсваме с останалите парченца черен шоколад. Те бързо, бързо ще се разтопят. Размазваме добре, изглежда все едно сме намазали с течен шоколад. Можем дори да върнем в топлата фурна за минута, ако не сме побързали да поръсим с шоколада веднага. За минута-две парченцата ще се разтопят.


    Ако се чудите защо има едно липсващо парченце, няма да крия, че не се стърпях да опитам от още горещия десерт... заслужаваше си, наистина е много, много вкусно!

    Поръсваме и с нарязания бял шоколад.
Отново всичко това не е задължително. Правим си го за разкош... шоколадов разкош!

    Вече можем да се насладим на едно завършено парченце шоколадово удоволствие.


    Нарежете така, както на вас ви харесва – на квадратчета, ромбчета, тригълници. Всякак е безумно вкусно.

    Преоткрихте ли тиквата? Въобще ще познаете ли, че в този десерт има тиква?!

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар