Шоколадов тиквен кейк
Съставки:
100 гр.
лимецово брашно
100 гр.
оризово брашно
200 гр.
тиквено пюре
160 гр.
кафява нерафинирана захар
2 яйца със
среден размер
50 гр.
кокосово масло
20 гр. какао
на прах (2 с.л.)
60 гр. черен
шоколад
20 гр. бял
шоколад
Ванилия
1 ч.л.
джинджифил на прах
2 ч.л.
канела
1 ч.л.
индийско орехче
Щипка шол
1 ч.л.
бакпулвер
1 ч.л. сода
бикарбонат.
Приготвяне
на тиквено пюре:
Начините са два:
1. Режем тиквата на парчета, нареждаме в тавата с
кората надолу, наливаме един пръст вода и печем в загрята на 180° C фурна за
около час. След като тиквата е изпечена, месестата ѝ част ще е станала толкова
нежна и мека, че без каквито и да е усилия ще я издълбаем с помощта на лъжица.
Поставяме издълбаната сърцевина в подходящ съд и с вилица натискаме, докато се
пюрира. Гарантирам ви, че е много лесно. Просто можем, докато си печем тиква,
която да хапнем просто така с мъничко мед, да запазим част от тиквата и да си
направим тиквено пюре, което да вложим във вкусен десерт.
2. Режем тиквата на парчета, почистваме я и от
кората и варим в тенджера до пълното омекване на продукта. Слагаме парчетата в
подходящ съд, отцеждаме ги от излишната вода и пюрираме с помощта на вилица или
специален прибор.
Аз предпочитам първия вариант, защото много обичам печена
тиква, на която после добавям мъничко мед и също защото не се
старая да махам кората, а това си изисква определени допълнителни усилия. По пазарите и
магазините продават и готова нарязана на парчета тиква, което доста улеснява
процеса, ако изберете да не си купите
цяла тиква.
Приготвяне на тиквения
десерт:
1.
Разбиваме яйцата
заедно със захарта, докато сместа не се увеличи по размер около три пъти.
2.
Добавяме разтопеното
кокосово масло и ванилията. Освен че трябва да е течно, маслото не трябва да бъде
топло или горещо, за да не се пресекат яйцата. Разбиваме отново.
3.
Дойде ред на какаото –
прибавяме го към яйчената смес. Бъркаме, докато се поеме добре и получим
гъст и ухаещ на шоколад и ванилия какаов крем.
4.
Към какаовия крем
добавяме тиквеното пюре. Бъркаме с кръгообразни движения, докато се смесят
добре и се получи еднообразна смес.
Важно е тиквеното пюре да бъде гладко, а
тиквата, от която е направено да бъде сладка, нестипчива и в никакъв случай да
не е водниста, за да не развалите вкуса на десерта. Тиквата, с която аз правя
този десерт е със сива кора, сладка и месеста. Такива тикви продават
навсякъде под какви ли не наименования. Някъде просто пише „сива тиква“.
5.
В отделна купа
смесваме двата вида брашно, бакпулвера, содата бикарбонат, канелата,
джинджифила, индийското орехче, щипката сол. Разбъркваме всичко добре.
Пресяваме.
6.
Поставяме ситото над купата с
течната какаово-тиквена смес и пресяваме сместа от сухите съставки отново. След
като сме пресяли бъркаме енергично с кръгови движения, докато не получим
хомогенна смес.
7.
Режем черния шоколад
на малки парченца и добавяме половината количество в тестото (останалото ще
ползваме за топинг). Разбъркваме добре. Готови сме да преминем към финалната
фаза от приготвянето на нашия тиквен кейк – печенето.
P.S. Въобще не е задължително да добавяте шоколад,
тиквеният десерт ще бъде достатъчно вкусен и без него, но за любителите на
наситените шоколадови усещания, тези малки разтапящи се шоколадови парченца в сърцето на
десерта, са истинско удоволствие. Просто щастие! Разбира се, трябва да сложите
хубав и истински черен шоколад. Без компромиси, моля!
8.
Застиламе си не много
голяма тава с хартия за печене. Аз използвах тава от огнеупорно стъкло с
размери 25 х 15 см., но добра работа ще свърши и кръгла тавичка с диаметър
около 20 см. Печем в предварително
загрята на 180° C фурна за около 25 минути. Десертът е готов, когато при
пробождане с дървена клечка, тя излиза чиста. Получава се една препечено кафява
и леко напукана коричка. А друг е въпросът, че из дома ви ще ухае на наслада! И
то не каква да е, а шоколадова. Ах, колко обичам шоколадови десерти...
9.
Когато десертът е
готов и сме го извадили от фурната, поръсваме с останалите парченца черен
шоколад. Те бързо, бързо ще се разтопят. Размазваме добре, изглежда все едно
сме намазали с течен шоколад. Можем дори да върнем в топлата фурна за минута,
ако не сме побързали да поръсим с шоколада веднага. За минута-две парченцата ще
се разтопят.
Ако се чудите защо има едно липсващо парченце, няма да крия, че не се стърпях да опитам от още горещия десерт... заслужаваше си, наистина е много, много вкусно!
Поръсваме и с нарязания
бял шоколад.
Отново всичко това не
е задължително. Правим си го за разкош... шоколадов разкош!
Вече можем да се
насладим на едно завършено парченце шоколадово удоволствие.
Нарежете така, както
на вас ви харесва – на квадратчета, ромбчета, тригълници. Всякак е безумно вкусно.
Преоткрихте ли
тиквата? Въобще ще познаете ли, че в този десерт има тиква?!
Да ви е сладко и
здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар