понеделник, 31 октомври 2016 г.

Сурови кокосови бонбони с шоколадова глазура


                         Сурови кокосови бонбони с шоколадова глазура

 
Съставки:

За бонбоните:
5 с.л. кокосово брашно
1 с.л. ситно смлени бадеми
1 с.л. мед
1 с.л. кокосова паста

За глазурата:
50 гр. черен шоколад
Кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне на бонбоните:

1.   Изсипваме в купа кокосовото мляко. Необходима ни е гъстата част на млякото. Както знаете, когато го оставим за няколко часа в хладилника, по-гъстата му част се отделя в горния край на съда от водата, използвана за направата му. На нас ни трябва точно тази по-гъста част.

2.   Към кокосовото мляко добавяме кокосовото масло и меда. И двете съставки трябва да са течни. Разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес. Използваме бъркалка или миксер. 

3.   Следва да добавим кокосовата паста и да разбъркаме отново добре – трябва да получим еднородна смес.
    Кокосова паста може да си закупите от laika.bg. Правила съм бонбоните с точно този продукт и го препоръчвам!
А можете да си направите пастата и сами - като смелите в блендер/робот пресен суров кокос. Единственото затруднение за мен беше разрязването на кокосовия орех... мъчих се с два чука и един нож 15-тина минути и след доста удари върху ореха той просто се разцепи на две! Преди да пристъпите към разрязването му, пробийте с нещо остро една от дупчиците на кокосовия орех и наклонете върху чаша, за да излеете кокосовата вода, която можете веднага да си пийнете. Както знаете тя е един от най-добрите естествени изотоници. Та да се върнем на пастата, ако сте решили да си я приготвите сами, нарежете кокоса на парченца, сложете го в блендера и ще получите така желаната кокосова паста. 
    От кокосовите парченца можете да си приготвите и кокосовото мляко. За целта настържете кокоса, ако сте получили 1 чаша настърган кокос, добавете 1 чаша вода. Пасирайте двете съставки. Прецедете през марля и съхранявайте в добре затворен съд в хладилника за 2-3 дни.

4.   Вече можем да преминем към добавянето на сухите съставки една по една – първо добавяме кокосовото брашно, бъркаме енергично, докато сместа го поеме. След това добавяме и ситно смлените бадеми (бадемово брашно). Разбъркваме добре, докато и те се поемат. Сместа за нашите кокосови бонбончета е готова. Вероятно вече сте я дегустирали. Вкусна е, нали?


       Сместа, която виждате на снимката е за много, много бонбони. Ако изпробвате рецептата в посоченото по-горе количество, ще получите 12-15 бонбончета. Ако ви трябват повече, увеличете пропорциите.

    Кокосово брашно можете да си закупите от определени био магазини – zoya.bg, spirala.bg и куп други. То е много, много вкусно и сладникаво брашно, с него могат да се приготвят още куп други десерти. Страхотно е и за декорация на сладкиши – вместо да поръсите с пудра захар, направете го с кокосово брашно! Вкусна и здравословна алтернатива!

5.  От получената смес оформяме малки топченца – размерът можете да изберете сами. Аз хващам две чаени лъжички, заграбвам с едната, а с другата избутвам сместа. Накрая оформям бонбоните с кръгови движения между двете длани.

    Ако не ви се занимава с приготвянето на шоколадова глазура, можете просто да овъргаляте бонбоните в кокосови стърготини, в ситно смлени ядки, в какао, рожково брашно или кафе. Вариантите са наистина много!

Приготвяне на шоколадовата глазура:

1.   Разтапяме шоколада – най-добрият начин за това е на водна баня или на пара. Така си гарантираме, че няма да развалим качеството на шоколада, както може да се случи, когато го поставим директно в съд върху котлона или го разтапяме в микровълнова печка. Аз го разтапям по следния начин: завирам вода в касерола, върху касеролата поставям голяма порцеланова купа (по-голяма от самата касерола, така че да не може да влезе напълно в нея, а дъното и да стига до средата на касеролата). От врящата вода се отделя гореща пара, която буквално за секунди разтапя шоколада. 

2.   Към разтопения шоколад добавяме 1 с.л. гъсто кокосово мляко. Бъркаме добре до получаване на еднородна смес. На снимката млякото, което съм добавила е повече, защото правих повечко бонбончета. 


3.   Приготвяме си алуминиево фолио или решетка върху която да нареждаме бонбончетата. Така излишния шоколад ще се отдели. Но дори и да ги поставите директно върху фолио няма да получите лош резултат, напротив – даже ще са с повече шоколад в основата си, когато се втвърдят!

4.   Хващаме бонбоните и с помощта на лъжица ги потапяме в шоколада. Нареждаме ги върху фолиото или решетката. Поръсваме ги с кокосови стърготини, те веднага ще полепнат върху шоколада. Необходимо е да иЗчакаме бонбоните да изстинат и глазурата да се втвърди. След това можем да ги приберем в хладилника или пък да си ги хапнем! 



    Имаме сурови бонбончета – с мед, кокос и шоколад. Без животински продукти и глутен, без захар и изкуствени подсладители, без оцветители!


   Да ви е сладко и здравословно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар