сряда, 2 ноември 2016 г.

От любов към какаото - шоколадова торта



                                                       Шоколадова торта



Съставки:

За блатовете:
600 гр. орехи
10 белтъка
220 гр. кафява нерафинирана захар
20 гр. какао (2 с.л.)

За крема:
500 мл. кокосово мляко – гъстата му част, отделена от водата.
50 гр. какао
300 гр. черен шоколад с 85% съдържание на какао
200 гр. кафява нерафинирана захар

Приготвяне на блатовете:

1.   Разбиваме белтъците заедно със захарта, докато станат на сняг. Сместа ще увеличи размера си 4-5 пъти, ще бъде гъста и наистина ще прилича на сняг, а разбитите белтъци ще стоят без да падат по бъркалките на миксера.


2.   Смиламе орехите на ситно – буквално на брашно. И постепенно започваме да ги добавяме, бъркайки нежно сместа с помощта на шпатула. Бъркаме, докато орехите и белтъците се смесят добре.
Аз добавих орехите на около 5 пъти. Не рискувайте да ги изсипете всичките върху разбитите белтъци, защото буквално ще ги „смачкат“. 
 
3.   Накрая добавяме и какаото и разбъркваме добре с помощта на шпатулата, докато и то се поеме от сместа. Готови сме да започнем с печенето.


4.   Загравяме фурната на 180 гр. и си подготвяме кръгла тава с диаметър около 25 см. Целта ни е да получим 3 блата. Ако имаме малко по-малка тава, не пречи да изпечем и 4. Поставяме дъното на тавата върху хартия за печене, очертаваме с молив и изрязваме 3 еднакви кръгли подложки, които да поставим на дъното ѝ. Това е задължително, за да не залепнат нашите блатчета! 
    Ако разполагате с тава с падащо дъно, можете да използвате и нея, става още по-лесно. Аз пекох блатовете само върху падащото дъно на моята тава – без да поставям махащият се ринг при печенето.

 
5.   Разделяме сместа на 3 равни части. Поставяме първата подложка върху тавата и изсипваме сместа за първия блат. Заглаждаме добре и печем за около 20 минути. Когато е готов, блатът ще е придобил препечен кафяв цвят. Няма как да сбъркате!

6.   Подхващаме готовия блат с длан с разперени пръсти и внимателно го обръщаме върху подходящ плосък съд (чиния, табла). Хартията за печене вече е от горната страна на нашия орехов блат - внимателно я отлепяме. Ако използваме само падащото дъно на тава, можем да захлюпим готовия блат директно върху плоския съд – без да си помагаме с длан. При тава с по-високи стени това по-трудно ще сполучи – възможно е блатът да се разчупи.


7.   Готови сме да повторим упражнението с останалата орехова смес. Всъщност това си е една класическа смес за ореховки с малка добавка – какао. Ако си спомняте с тази класическа смес си правихме и орехов сладкиш със сини сливи. Вкусно, нали?
Когато сме изпекли своите блатове, ги оставяме настрани да се охладят и пристъпваме към приготвянето на крема за нашата шоколодова торта.

Приготвяне на шоколадовия крем:

1.   Загравяме котлона на среден огън и в касерола (най-добре с незалепващо покритие) изсипваме кокосовото мляко. Използвайте само гъстата част на млякото! Както знаете (с риск да се повторя), когато го оставим за няколко часа в хладилника, по-гъстата му част се отделя в горния край на съда от водата, използвана за направата му. На нас ни трябва точно тази по-гъста част. Иначе няма да получим необходимия ни крем или ще се наложи да бъркаме много, много дълго, за да се сгъсти достатъчно!

2.   Когато млякото се сгорещи, прибавяме кафявата захар и бъркаме, докато се разтвори. След това добавяме и какаото. Бъркаме непрестанно, ако е необходимо намаляме огъня, за да не загори нашия шоколадов крем.

3.   Прибавяме и черния шоколад – начупваме го на парчета и слагаме директно в касеролата при вече подсладеното мляко. Непрекъснато бъркаме – дори докато прибавяме парченцата шоколад. Не искаме кремчето да загори. Бъркаме, докато шоколадът хубаво се поеме и се получи гъст крем. 

P.S. Колкото по-хубав шоколад сложите в крема, толкова по-вкусен крем ще получите. Отново препоръчвам „Линд“ с 85% съдържание на какао! Тъй като този шоколад почти не е сладък, си добавяме и предварително кафявата нерафинирана захар. Сигурно си казвате, а защо да не си купим просто черен шоколад с по-ниско съдържание на какао, който така или иначе е по-сладък. Първо, защото няма да получим толкова наситен и богат шоколадов вкус, както от шоколад с въпросното съдържание на какао. Второ, защото по-голямата част от тъмните шоколади, предлагани на нашия пазар, са направени с бяла рафинирана захар. Аз съм твърдо против нея. Освен това съдържат соев лецитин и дори мляко. А какъв ще да е този тъмен шоколад с мляко?! Искаме наистина тъмен – само от какао, какаово масло и мъничко кафява захар. А зад тези 85% съдържание на какао наистина стои наситен шоколадов вкус. Това усещане търсим и за нашия крем. Но тъй като той не се състои само от шоколад, е нужно да му добавим и мъничко захар. Ако след като сте направили крема и го вкусите, усетите, че не е достатъчно сладък за вашия вкус, винаги може да добавите още мъничко захар. Ще трябва обаче да го направите в касеролата на котлона и да бъркате още няколко минути, докато и тя се ратзвори.
 
4.   Сваляме крема от огъня, прехвърляме го в купа, подходяща за разбиване с миксер и започваме да разбиваме, докато стане пухкав. Имаме страхотен и толкова лъскав (буквално) шоколадов крем. 


    Трябва да го оставим да се охлади добре преди да пристъпим към последния етап от приготовленията по нашата шоколадова торта – сглобяването ѝ.

Сглобяване на тортата:

1.   Когато шоколадовият крем е изстинал, го разделяме визуално приблизително на 3 1/2 - 4 части, защото имаме 3 блата, но след като сме поставили и последния блат ще ни трябва малко повече крем за обличане на цялата торта.

2.   Върху голяма плоска чиния поставяме първия блат, мажем го хубаво с крем. 


    И така, докато стигнем до третия. Обличаме добре тортата. Работим с плоска шпатула.


3.   Прибираме тортата в хладилника. Добре е да я поставим в кутия или да я покрием с нещо, за да не поема от останалите аромати от хладилника. Оставяме я да се стегне добре и кремчето да попие в блатовете. Най-добре е да отпочине за поне една нощ в хладилника. След това можем да преминем към нейната украса.

4.   Можем да я поръсим с настъргани парченца шоколад или пък да я украсим със сурови кокосови бонбони с шоколадова глазура, както направих аз.
    
        Тортата беше предназначена за моя скорпионски рожден ден. Тъй като си наредих и свещички, част от восъка попадна върху горния слой на глазурата и ми попречи да направя красиви снимки на дневна светлина. Затова трябваше да се задоволя само с направените на изкуствена светлина и в суматохата по време на самия ден рожден. Ще си позволя да споделя, че от дете винаги на рождения си ден съм имала торта със свещички - благодарение на мама! Благодаря ти, мамо! Обичам те и публично заявявам, че тази торта е безумно вкусна, но най-съвършената и завършена винаги остава твоята торта "Гараш" - с много любов за мен! Впрочем след това мое признание може би всички са разкрили откъде черпя идеята за блатовете...


    Имаме една страхотна шоколадова торта. Приготвили сме я само със здравословни съставки, блатовете са направени от богатите на протеини орехи и белтъци. А попилият в тях наситен шоколадов крем прави вкуса зашеметяващ! Всяка хапка ни потапя в дълбините на неустоимите шоколадови усещания! За мен това е истинско щастие! И ако понякога се чудим къде е щастието, мисля, че можем лесно да си отговорим, защото то е тук и сега - в малките неща от живота... случайна усмивка, дълго чакана прегръдка, добре свършена работа в края на деня, чаша вино, хубава храна! Всичко онова, което е около нас ежедневно и за което често забравяме...

    Да ви е сладко и здравословно!



Няма коментари:

Публикуване на коментар