сряда, 30 ноември 2016 г.

Рожкови тарталети с глазура от черен шоколад



                       Рожкови тарталети с глазура от черен шоколад


Съставки:
150 гр. рожков на прах
50 гр. кокосови стърготини + още мъничко за украса
2 яйца
100 гр. мокра кафява нерафинирана захар
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
1 ч.л. сода бикарбонат
Ванилия на прах
200 гр. черен шоколад с минумум 70% до 85% съдържание на какао
3-4 с.л. мед

Приготвяне:

1.      Разбиваме двете яйца заедно със захарта. Внимаваме да не останат бучки от мократа кафява захар, хубаво е преди да я прибавим при яйцата да проверим дали няма такива и да ги отстраним или разбием предварително. Тъй като мократа захар е по-специфична и някак по-тежка, сместа трудно ще утрои размера си, както това става с обикновената кафява захар. Аз използвах захар “Dark brown cane sugar - Muscovado - тъмно кафява и влажна захар със силен аромат на меласа и карамел. Избрах я като една от съставките за подслаждане на този десерт, защото някак се допълват с рожков, за да ни потопят съчетани в експлозия от вкусове и аромати.

2.  В друга купа смесваме рожковото и лимецовото брашно, кокосовите стърготини, канелата, индийското орехче, ванилията и содата. Разбъркваме добре тези сухи съставки.


3.   Смесваме сухата смес със сладката яйчена. Разбъркваме, докато сухите съставки се поемат добре. След това добавяме разтопеното кокосово масло. И разбъркваме отново. Трябва да получим сладко и ронливо тесто.


4.   Намазняваме 5-6 формички за тарталети и разпределяме тестото в тях. Стараем се да оформим дъно с дебелина около 3-4 мм, стени със същата дебелина и височина около 1 см.


    Можем да направим същото и в по-малки формички, тогава няма да получим 6, а 12-15 мини тарталети.

5.        Печем тарталетите в загрята на 180°C  фурна за 13-14 минути. Следим ги по време на печенето, време е да ги извадим, когато придобият златист загар. Трябва да са станали твърди и хрупкави.
  P.S. Възможно е тарталетите леко да се надигнат при печенето, това се избягва, като се постави парченце алуминиево фолио върху основата им и се покрие с една-две шепи боб/ориз.

6.       Разтапяме 200 гр. черен шоколад на водна баня. Вероятно се досещате (стига да сте чели първата и редица от другите ми рецепти), че аз съм фен на „Линд“ с 85% съдържание на какао. Към разтопения и топъл шоколад добавяме 3 с.л. мед и разбъркваме добре, докато получим еднородна смес. Добавяме меда, когато шоколадът не е горещ, а леко топъл, за да запазим всички негови ползи за нашия организъм.
    Знаете, че черният шоколад има силни антиоксидантни свойства, богат е на растителни протеини, на полезни мазнини и на цяла гама от витамини и минерали. А когато го съчетаем с една от т.нар. „суперхрани“ – меда, получаваме двойна доза здраве само в една шоколадова глазура!
Разбира се, ако използвате друг вид шоколад, който не е с толкова богато съдържание на какао и е достатъчно сладък, няма да е нужно да му добавяте мед.  Просто го разтопете! Но знаете, че този шоколад не е така полезен.

7.      Бързо разпределяме топлата и течна шоколадова смес върху тарталетите. Можем да поръсим с кокосови стърготини за украса. Оставяме десерта да почине за 30-40 минути  - достатъчно е шоколадът да стегне, това ще стане и на стайна температура.
 
  Можем да се насладим на своите здравословни рожкови тарталети. Имаме една хрупкава здравословна основа, допълнена с наситен шоколадов вкус! 


    Между другото от тестото за тази основа можем спокойно да си изпечем и бисквитки! Всъщност, ще ви споделя, че първоначалната ми идея беше да направя биксвити с рожково брашно. Когато започнах да смесвам течните и сухите съставки с цел да получа тесто за бисквити, ме озари идеята, че от това тесто идеално биха се получили тарталети. Бисквитите вече изглеждаха скучни! Оставаше само въпросът с какво да бъде пълнежът на тези тарталетки. От връхлитащите ме варианти, този с шоколада бързо взе превес. И как не би могъл, та аз  обожавам шоколад!

   Надявам се рожковите тарталети с черен шоколад да ви харесат!

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар