Сурови медени
кокоски
Съставки:
50 гр.
кокосови стърготини
120 гр.
овесени трици
40 гр. натурални
оризови крекери/оризовки
150 гр. мед
30 гр.
кокосово масло
100 гр.
черен шоколад с 85% съдържание на какао
Приготвяне:
1. Нарязваме 50 гр. от черния шоколад на парченца, а оризовките начупваме на много малки парченца. 40 гр. са
горе-долу четири кръгли оризовки. Често на етикетите се срещат под
наименованието „Rice cakes”. Аз винаги избирам такива, които са
направени от кафяв ориз. С тях вече приготвяхме и страхотните хрупкави домашни вафли.
2. Смесваме всички сухи съставки –
овесените трици, кокосовите стърготини, оризовите парченца и черния шоколад.
Разбъркваме добре с лъжица.
3. Ако медът и кокосовото масло, с които
разполагаме, са в твърдо агрегатно състояние, трябва да ги разтопим на водна
баня. Аз го правя едновременно – премервам количеството, загрявам вода в
дълбока тенджера с дебело дъно, поставям в нея подходящ керамичен съд и в него
изсипвам меда и кокосовото масло. Когато преминат в течно състояние, разбърквам
добре, за да се смесят.
4. Бързо изсипваме течните съставки
върху сухите и започваме да бъркаме енергичко с помощта на лъжица, докато
течната сладка смес полепне върху всяка частица от сухата.
5. Приготвяме си формички за мъфини, в
които сме поставили хартиени чашки и разпределяме сместа в тях. Притискаме с
помощта на пръсти или с дъното на чаша, за да слегне сместа и да могат да
стегнат нашите медени кокоски.
P.S. Можем да използваме и малка тава вместо формички за мъфини. Застиламе я с
хартия за печене, разпределяме равномерно сместта и отново притискаме добре.
6. Останалите 50 гр. от черния шоколад
разтапяме на водна баня/на пара. В т. 8 от рецептата за хрупкавите домашни вафли може да видите как.
7. Вземаме лъжица и украсяваме
повърхността на кокоските с ивици от разтопения шоколад. За по-голяма
прецизност може да се използва и шприц.
8. Оставяме кокоските в хладилника за
около час. През това време те ще стегнат, а шоколадът ще се втвърди.
Имаме страхотни десертчета с вкус на кокос и мед. Оризовите и
шоколадовите парченца ги правят хрупкави и някак идеално се допълват с
кокосовото масло и кокосовите стърготини. А какво по-хубаво от това да хапнем
лек десерт, подсладен с Негово Величество Меда.
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар