понеделник, 12 декември 2016 г.

Сурови медени кокоски



                                                     Сурови медени кокоски



Съставки:
50 гр. кокосови стърготини
120 гр. овесени трици
40 гр. натурални оризови крекери/оризовки
150 гр. мед
100 гр. черен шоколад с 85% съдържание на какао

Приготвяне:

1.   Нарязваме 50 гр. от черния шоколад на парченца, а оризовките начупваме на много малки парченца. 40 гр. са горе-долу четири кръгли оризовки. Често на етикетите се срещат под наименованието „Rice cakes. Аз винаги избирам такива, които са направени от кафяв ориз. С тях вече приготвяхме и страхотните хрупкави домашни вафли

2.   Смесваме всички сухи съставки – овесените трици, кокосовите стърготини, оризовите парченца и черния шоколад. 


       Разбъркваме добре с лъжица.

3.   Ако медът и кокосовото масло, с които разполагаме, са в твърдо агрегатно състояние, трябва да ги разтопим на водна баня. Аз го правя едновременно – премервам количеството, загрявам вода в дълбока тенджера с дебело дъно, поставям в нея подходящ керамичен съд и в него изсипвам меда и кокосовото масло. Когато преминат в течно състояние, разбърквам добре, за да се смесят. 

4.   Бързо изсипваме течните съставки върху сухите и започваме да бъркаме енергичко с помощта на лъжица, докато течната сладка смес полепне върху всяка частица от сухата. 


5.   Приготвяме си формички за мъфини, в които сме поставили хартиени чашки и разпределяме сместа в тях. Притискаме с помощта на пръсти или с дъното на чаша, за да слегне сместа и да могат да стегнат нашите медени кокоски.
  P.S. Можем да използваме и малка тава вместо формички за мъфини. Застиламе я с хартия за печене, разпределяме равномерно сместта и отново притискаме добре.

6.   Останалите 50 гр. от черния шоколад разтапяме на водна баня/на пара. В т. 8 от рецептата за хрупкавите домашни вафли може да видите как.

7.  Вземаме лъжица и украсяваме повърхността на кокоските с ивици от разтопения шоколад. За по-голяма прецизност може да се използва и шприц.


8.   Оставяме кокоските в хладилника за около час. През това време те ще стегнат, а шоколадът ще се втвърди.



   Имаме страхотни десертчета с вкус на кокос и мед. Оризовите и шоколадовите парченца ги правят хрупкави и някак идеално се допълват с кокосовото масло и кокосовите стърготини. А какво по-хубаво от това да хапнем лек десерт, подсладен с Негово Величество Меда.


       Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар