събота, 24 декември 2016 г.

Лимецов щолен



                                                           Лимецов щолен


Съставки:
500 гр. брашно от двузърнест лимец
2 ч.л. бакпулвер
Ванилия на прах
250 гр. краве масло
125 гр. кафява нерафинирана захар
2 яйца със среден размер
250 гр. рикота
120 гр. микс от сурови ядки
60 гр. сушени червени боровинки
60 гр. стафиди
3-4 с.л. цитрусови корички
Пудра захар или кокосово брашно за поръсване
Брашно за доомесване на щолените на плота

Приготвяне:

1.   В голяма купа разбиваме яйцата заедно със захарта, докато сместа утрои размера си.

2.   Отделяме 50 гр. от маслото. Прибираме това количество в хладилника. Тези 50 гр. ще използваме най-накрая. Останалото масло (200 гр.) ни трябва сега, за да приготвим тестото за нашия коледен сладкиш. Маслото трябва да е меко, но не и течно.

3.   Прибавяме мекото масло и рикотата към сладката яйчена смес и разбиваме добре до получаване на гъст и сладък крем.

4.   В друга купа пресяваме лимецовото брашно заедно с бакпулвера и ванилията.

5. Пресятата брашняна смес прибавяме към яйчено-масления крем. Разбъркваме добре, докато получим гъсто и лепкаво тесто.


6. Смесваме ядките, боровинките, стафидите и цитрусовите корички и ги прибавяме към тестото.  Бъркаме, докато съставките се смесят добре. Пренасяме на плота.


7.   Разделяме полученото тесто на 4 равни части.

8.   Изсипваме мъничко брашно (30 - 40 гр.) на плота, вземаме първата част от нашето тесто и я доомесваме за минута-две с брашното на плота. Ще получим нещо като малка топка. 

9.   Разстиламе топката на кора с помощта на точилка. Прегъваме я така:


Получили сме нашия първи лимецов щолен. Целта е сладкишът да прилича на нещо като повито бебе.

10. Правим същото с останалите 3 части от тестото.

11. Поставяме коледните сладкиши в тава с размерите на фурната, покрита с хартия за печене. Печем ги в предварително загрята на 170°C фурна за около 35-40 минути. Изпечените коледни сладкиши ще изглеждат така:


12.  Готовите щолени намазваме от всички страни с кравето масло, което по-рано отделихме. Поръсваме ги с пудра захар или с кокосово брашно. Така сладкишите ще изглеждат сякаш ги е навалял сняг. Оставяме ги да изстинат напълно преди да ги поднесем за хапване. Най-вкусни са пресни, но задължително трябва да изчакаме да изстинат преди разрязването.


    Имаме богат на ядки и плодове сладкиш, който да поднесем на трапезата на Коледа. Приготвили сме го с най-древното жито – Лимеца, последната храна на Христос.
  Всъщност тези малки, посипани сякаш със сняг щолени символизират именно бебето Христос, в чиято ясла в деня на раждането му падали снежинки. 

    Желая ви Светла Коледа, споделена с най-ценното в живота - семейството! Нека трапезата ви е богата, а сърцата, пълни с любов!

    Да ви е сладко и здравословно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар