събота, 26 ноември 2016 г.

Шоколадови мъфини с червено цвекло



                                    Шоколадови мъфини с червено цвекло



Съставки:
250 гр. сварено червено цвекло
3 яйца
150 гр. кафява нерафинирана захар
50 гр. какао
125 мл. кокосово мляко
60 гр. ситно смлени бадеми (бадемово брашно)
120 гр. брашно от лимец
2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

1.   Червеното цвекло се обелва, сварява, отцежда се от водата и се оставя да се охлади, след което можем да преминем към същината на приготвяне на нашия десерт. 

2. Стържем на много ситно червеното цвекло. Ако желаем още по-фин резултат дори можем да го пасираме. Необходими са ни 250 гр. от него в сварен и отцеден от водата вид. Ако не го отцедим добре от водата, рискуваме да разводним тестото за десерта и той може да не се изпече добре.

3.  В купа разбиваме яйцата със захарта, докато сместа утрои размера си.

4. Към сладката яйчена смес добавяме кокосовото мляко и какаото и разбъркваме добре, докато получим хомогенна смес.
   P.S. Когато отворите консервата с кокосовото мляко, разбъркайте добре, за да се смесят добре по-гъстата му част с водата. В този десер не ни трябва само неговата по-гъста част, както например ни трябваше за протеиновото брауни. 125 мл. са горе-долу 1/3 от една стандартна консерва кокосово мляко от 400 мл.

5.   Дойде ред и на цвеклото – добавяме го и разбъркваме добре.

6.   Прибавяме бадемовото брашно, бъркаме, за да се поеме. След което поставяме сито върху купата, за да пресеем лимецовото брашно заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре сместа. Получили сме нашето тесто.

    
    Виждате ли какъв червеникав оттенък има сместа? Той се получава благодарение на антоцианините (цветни пигменти), които червеното цвекло съдържа. Те притежават силни антиоксидантни свойства и са добър борец против свободните радикали и дегенеративните процеси в организма. Това е и една от причините червеното цвекло да е толкова полезно. 

7.  Разпределяме във формички за мъфини и печем за около 25 минути в предварително загрята на 160-170°C  фурна. Когато кексчетата са готови, при тест с клечка, забодена в тях, тя ще излиза чиста.
 Дори и формичките ви да са с незалепващо покритие, най-добре е да ги намазните леко преди да пристъпите към разпределяне на сместа в тях. От моя опит съдя, че единствено в силиконови формички кексчетата наистина не залепват. Във всички останали поставям хартиени чашки или се опитвам да ги намазня/набрашня добре.

8.   Когато кексчетата са готови ги оставяме да починат за 5-10 минути във формичките, след което ги изваждаме и оставяме да се охладят за още 30-40 минути преди поднасяне.

Можем да се насладим на едно здравословно, наситено с вкусове шоколадово кексче! 


    Оказва се, че какаото и червеното цвекло си отиват толкова много.
    Кексчетата са чудесен начин червеното цвекло да бъде консумирано дори от тези, които не го обичат. Тук то по скрит начин ще зареди организма ни с полезните вещества, на които изобилства. Червеното цвекло притежава общоукрепващи и тонизиращи организма свойства, детоксикира и допринася за иЗхвърлянето на ненужните вещества от тялото. Консумацията му подобрява дейността на черния дроб и кръвоносните съдове, допринася за нормалното състояние на нервната и сърдечно-съдовата система.

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар