Хрупкави
домашни вафли
Съставки:
50 гр.
натурални оризови крекери/оризовки/
80 гр. бадеми
80 гр. орехи
30 гр. чия
180 гр.
петмез от захарно цвекло
140 гр.
фъстъчено масло
100 гр.
черен шоколад
Приготвяне:
1. Начупваме оризовите крекери на много
малки парченца. Ако можете се снабдете с оризови крекери от кафяв ориз,
направени само от първокачествен ориз и вода - 2 натурални съставки и нищо
повече! Такива храни търсете като цяло!
По принцип оризовите крекери се правят от т.нар. „puffed
rice“. Ако успеете да се снабдите с такъв,
можете да го използвате вместо крекерите – ще си спестите чупенето им на
парченца.
2. Режем бадемите и орехите на парченца.
3.В купа смесваме оризовите парченца,
бадемите, орехите и чията. Разбъркваме добре. Отделяме една-две шепи от сместа в купичка настрани. Малко по-късно ще видите защо.
4. Подготвяме си правоъгълна форма с
приблизителни размери 25 на 15 см. или друга с горе-долу същата вместимост. Застиламе я с
хартия за печене, трябва да застелим не само дъното, а и стените.
5. Смесваме фъстъченото масло и петмеза
от захарно цвекло в касерола и ги загряваме за 3-4 минути на слаб до среден
огън. Целим сместа да се затопли добре и
да придобие хомогенен вид. Сместа не бива да закипява. Освен това след като сме
я стоплили трябва да действаме бързичко, защото тя също толкова бързо ще се
втвърди и ще ни е трудно да я смесим със сухите съставки.
6. Смесваме топлата сладка смес със
сухата и бъркаме енергично с помощта на лъжица, докато всяка ядка и всяко
оризово парченце е полепнало с нея.
7. Отново бързо разпределяме готовото
вафленото „тесто“ в тавата, покрита с хартия за печене. Заглаждаме добре
повърхността, докато стане равна. Ако сте достатъчно сръчни, можете да разпределите
топлата сладка смес върху сухите съставки и директно върху тавата – без да
използвате отделна купа. Тук е моментът да поръсим загладената повърхност на десерта с отделените сухи съставки и леко да притиснем с пръсти, за да полепнат по повърхността. Правим това, за да станат нашите вафли с рошава горна част, както например са вафлите "Морена", които едва ли някой от нас не е хапвал.
8. Разтапяме шоколада на пара или на
водна баня. Завираме вода в касерола, върху
касеролата поставяме голяма порцеланова купа (по-голяма от самата касерола,
така че да не може да влезе напълно в нея, а дъното и да стига до средата на
касеролата). От врящата вода се отделя гореща пара, която буквално за секунди
разтапя шоколада. Можем да сложим и друг по-малък съд директно във врящата
вода.
Шоколадът, който аз използвах отново е "Линд" с 85% съдържание на какао. Наситеният какаов вкус допълва пълноценно ядките и оризовите парченца. А фактът, че за направата на този шоколад не е използвано мляко, го прави подходящ за хора, които имат непоносимост към този вид животински продукти. Просто погледнете съдържанието му, сравнете го с това на шоколад с 50% какаово съдържание и ще видите, че в последния има мляко и куп други излишни съставки. Сами направете избора си, но ако обичате наситения вкус на какао, определено не трябва да правите компромис!
Шоколадът, който аз използвах отново е "Линд" с 85% съдържание на какао. Наситеният какаов вкус допълва пълноценно ядките и оризовите парченца. А фактът, че за направата на този шоколад не е използвано мляко, го прави подходящ за хора, които имат непоносимост към този вид животински продукти. Просто погледнете съдържанието му, сравнете го с това на шоколад с 50% какаово съдържание и ще видите, че в последния има мляко и куп други излишни съставки. Сами направете избора си, но ако обичате наситения вкус на какао, определено не трябва да правите компромис!
9. Поливаме цялата горна повърхност на десерта с
разтопения шоколад. Ако е необходимо разпределяме шоколада с помощта на шпатула.
10. Опаковаме с фолио
и пъхаме във фризера за 30 минути или в хладилника за 2 часа. След като времето
за охлаждане е минало остава само да нарежем десерта, за да получим нашите
вафли.
Режем на 6-7 еднакви по големина правоъгълни парчета.
Нашите здравословни
и хрупкави домашни вафли са готови за консумация. Съхраняваме ги в хладилник,
увити в хартия за печене или в алуминиево фолио.
Можем да опаковаме всяка от тях в отделна хартиена опаковка и да се насладим на една прекрасна и полезна енергийна закуска, където и да е!
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар