понеделник, 21 ноември 2016 г.

Хрупкави домашни вафли



                                             Хрупкави домашни вафли


Съставки:
50 гр. натурални оризови крекери/оризовки/
80 гр. бадеми
80 гр. орехи
30 гр. чия
180 гр. петмез от захарно цвекло
140 гр. фъстъчено масло
100 гр. черен шоколад

Приготвяне:

1. Начупваме оризовите крекери на много малки парченца. Ако можете се снабдете с оризови крекери от кафяв ориз, направени само от първокачествен ориз и вода - 2 натурални съставки и нищо повече! Такива храни търсете като цяло!
По принцип оризовите крекери се правят от т.нар. „puffed rice. Ако успеете да се снабдите с такъв, можете да го използвате вместо крекерите – ще си спестите чупенето им на парченца. 

2. Режем бадемите и орехите на парченца.

3.В купа смесваме оризовите парченца, бадемите, орехите и чията. Разбъркваме добре. Отделяме една-две шепи от сместа в купичка настрани. Малко по-късно ще видите защо.


4.   Подготвяме си правоъгълна форма с приблизителни размери 25 на 15 см. или друга с горе-долу същата вместимост. Застиламе я с хартия за печене, трябва да застелим не само дъното, а и стените.

5. Смесваме фъстъченото масло и петмеза от захарно цвекло в касерола и ги загряваме за 3-4 минути на слаб до среден огън. Целим сместа  да се затопли добре и да придобие хомогенен вид. Сместа не бива да закипява. Освен това след като сме я стоплили трябва да действаме бързичко, защото тя също толкова бързо ще се втвърди и ще ни е трудно да я смесим със сухите съставки.


6. Смесваме топлата сладка смес със сухата и бъркаме енергично с помощта на лъжица, докато всяка ядка и всяко оризово парченце е полепнало с нея.

7. Отново бързо разпределяме готовото вафленото „тесто“ в тавата, покрита с хартия за печене. Заглаждаме добре повърхността, докато стане равна. Ако сте достатъчно сръчни, можете да разпределите топлата сладка смес върху сухите съставки и директно върху тавата – без да използвате отделна купа. Тук е моментът да поръсим загладената повърхност на десерта с отделените сухи съставки и леко да притиснем с пръсти, за да полепнат по повърхността. Правим това, за да станат нашите вафли с рошава горна част, както например са вафлите "Морена", които едва ли някой от нас не е хапвал.


8. Разтапяме шоколада на пара или на водна баня. Завираме вода в касерола, върху касеролата поставяме голяма порцеланова купа (по-голяма от самата касерола, така че да не може да влезе напълно в нея, а дъното и да стига до средата на касеролата). От врящата вода се отделя гореща пара, която буквално за секунди разтапя шоколада. Можем да сложим и друг по-малък съд директно във врящата вода. 
    Шоколадът, който аз използвах отново е "Линд" с 85% съдържание на какао. Наситеният какаов вкус допълва пълноценно ядките и оризовите парченца. А фактът, че за направата на този шоколад не е използвано мляко, го прави подходящ за хора, които имат непоносимост към този вид животински продукти. Просто погледнете съдържанието му, сравнете го с това на шоколад с 50% какаово съдържание и ще видите, че в последния има мляко и куп други излишни съставки. Сами направете избора си, но ако обичате наситения вкус на какао, определено не трябва да правите компромис!

9. Поливаме цялата горна повърхност на десерта с разтопения шоколад. Ако е необходимо разпределяме шоколада с помощта на шпатула.

10. Опаковаме с фолио и пъхаме във фризера за 30 минути или в хладилника за 2 часа. След като времето за охлаждане е минало остава само да нарежем десерта, за да получим нашите вафли.


    Режем на 6-7 еднакви по големина правоъгълни парчета.
   Нашите здравословни и хрупкави домашни вафли са готови за консумация. Съхраняваме ги в хладилник, увити в хартия за печене или в алуминиево фолио.


    Можем да опаковаме всяка от тях в отделна хартиена опаковка и да се насладим на една прекрасна и полезна енергийна закуска, където и да е! 

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар