четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Меки тиквени барове



                                                      Меки тиквени барове



Съставки:
120 гр. рикота
1 яйце
200 гр. кафява нерафинирана захар
100 гр. оризово брашно
80 гр. орехи
Ванилия на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
1 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

1.   Разбиваме яйцето заедно със захарта, докато сместа удвои размера си.

2.   Прибавяме и рикотата. Разбиваме отново добре до получаване на хомогенна смес.

3.   Прибавяме канелата, джинджифила, индийското орехче и ванилията. Разбъркваме.


4.   Дойде ред на тиквеното пюре. Прибавяме ме го към сместа и бъркаме, докато всички съставки се смесят добре. Виждате ли как тиквата веднага промени цвета на сместа и тя стана с по-оранжев цвят. Това се дължи на съдържащият се в нея каротин. Между другото именно на каротина, съдържащ се в листата на различни растения, се дължи и оцветяването им през есента в оранжево.


    Как да приготвите тиквено пюре можете да видите от тук. Моят съвет е просто да си изпечете тиква и да използвате част от нея за направата на някой десерт като този. 

5.   Време е да добавим и двата вида брашно върху течната смес, за да получим тестото за нашите меки и дъвчащи тиквени барове. Вземаме сито, поставяме го върху купата с тиквено-яйчената смес и пресяваме лимецовото и оризовото брашно заедно с лъжичката бакпулвер. Когато сме ги пресели, започваме да бъркаме с кръгообразни движения, докато брашняната смес не се поеме изцяло. Целим да получим хомогенен резултат – нашето тесто.


6.   Режем/начупваме орехите на парченца и ги добавяме към тестото. Разбъркваме добре.

7.   Приготвяме си правоъгълна форма с приблизителни размери 25 на 15 см. Застиламе формичката с хартия за печене и изсипваме тиквеното тесто в нея.
    P.S. Винаги можем да използваме и квадратна или триъгълна тава. В последната просто няма да получим т.нар. „правоъгълни барове“, но какво от това. Най-важното е да ни е вкусно!

8.   Печем в предварително загрята на 180° C за 28-30 минути. Правим проверка с пъхане на дървена клечка в изпечения сладкиш – тя трябва да излиза чиста. Коричката на десерта също ще ни подскаже, че е готов, защото придобива апетитен златист загар, а из кухнята ви ще ухае на блаженство. Всички тези вкусове и аромати, съчетани заедно, определено ще „подразнят“ приятно обонянието ви! А хубавите аромати изпращат директно сигнал до мозъка ни и ни правят щастливи. А какво по-хубаво от това вкъщи да ухае на уют и щастие. Щастието, че ще вкусим нещо хубаво!


9.   Когато десертът е готов, го вадим от тавата и оставяме да изстине за поне 30-40 минути. След като сладкишът се е охладил можем да преминем към нарязването на парченца.

10.  Режем на еднакви по големина квадратчета! Вече можем да се насладим на своя тиквен десерт.
Тиквата в него само леко загатва за своето присъствие, а ако не изследвате вкуса дори може да не разберете, че в съставките присъства тиква!

     
    Това, което много ми харесва в този десерт е меката му и дъвчаща структура, която идеално си пасва с хрупкавите парченца орехи. От друга страна използваните подправки нежно допълват аромата и вкуса!
Ако сте сръчни и подредени в кухнята, приготвянето на меките тиквени барове няма да ви отнеме повече от 45 минути заедно с времето за печене! Още ли не сте се захванали?

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар