Меки
тиквени барове
Съставки:
120 гр.
рикота
1 яйце
200 гр.
кафява нерафинирана захар
200 гр.
тиквено пюре
100 гр.
оризово брашно
100 гр.
лимецово брашно
80 гр. орехи
Ванилия на
прах
1 ч.л.
джинджифил на прах
1 ч.л.
канела
Щипка индийско
орехче
1 ч.л.
бакпулвер
Приготвяне:
1. Разбиваме яйцето заедно със захарта,
докато сместа удвои размера си.
2. Прибавяме и рикотата. Разбиваме
отново добре до получаване на хомогенна смес.
3. Прибавяме канелата, джинджифила,
индийското орехче и ванилията. Разбъркваме.
4. Дойде ред на тиквеното пюре. Прибавяме
ме го към сместа и бъркаме, докато всички съставки се смесят добре. Виждате ли как тиквата веднага промени цвета на сместа и тя стана с по-оранжев цвят. Това се дължи на съдържащият се в нея каротин. Между другото именно на каротина, съдържащ се в листата на различни растения, се дължи и оцветяването им през есента в оранжево.
Как да приготвите тиквено пюре можете да видите от тук. Моят съвет е
просто да си изпечете тиква и да използвате част от нея за направата на някой
десерт като този.
5. Време е да добавим и двата вида
брашно върху течната смес, за да получим тестото за нашите меки и дъвчащи
тиквени барове. Вземаме сито, поставяме го върху купата с тиквено-яйчената смес
и пресяваме лимецовото и оризовото брашно заедно с лъжичката бакпулвер. Когато
сме ги пресели, започваме да бъркаме с кръгообразни движения, докато брашняната
смес не се поеме изцяло. Целим да получим хомогенен резултат – нашето тесто.
6. Режем/начупваме орехите на парченца и
ги добавяме към тестото. Разбъркваме добре.
7. Приготвяме си правоъгълна форма с
приблизителни размери 25 на 15 см. Застиламе формичката с хартия за печене и
изсипваме тиквеното тесто в нея.
P.S. Винаги можем да използваме и квадратна или триъгълна тава. В последната
просто няма да получим т.нар. „правоъгълни барове“, но какво от това.
Най-важното е да ни е вкусно!
8. Печем в предварително загрята на 180° C за 28-30 минути. Правим проверка с пъхане на дървена клечка в
изпечения сладкиш – тя трябва да излиза чиста. Коричката на десерта също ще ни
подскаже, че е готов, защото придобива апетитен златист загар, а из кухнята ви
ще ухае на блаженство. Всички тези вкусове и аромати, съчетани заедно,
определено ще „подразнят“ приятно обонянието ви! А хубавите аромати изпращат
директно сигнал до мозъка ни и ни правят щастливи. А какво по-хубаво от това вкъщи
да ухае на уют и щастие. Щастието, че ще вкусим нещо хубаво!
9. Когато десертът е
готов, го вадим от тавата и оставяме да изстине за поне 30-40 минути. След като сладкишът се е охладил можем да преминем към нарязването на парченца.
10. Режем на еднакви по големина квадратчета! Вече можем
да се насладим на своя тиквен десерт.
Тиквата в
него само леко загатва за своето присъствие, а ако не изследвате вкуса дори може
да не разберете, че в съставките присъства тиква!
Това,
което много ми харесва в този десерт е меката му и дъвчаща структура, която
идеално си пасва с хрупкавите парченца орехи. От друга страна използваните
подправки нежно допълват аромата и
вкуса!
Ако сте
сръчни и подредени в кухнята, приготвянето на меките тиквени барове няма да ви
отнеме повече от 45 минути заедно с времето за печене! Още ли не сте се захванали?
Да ви е
сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар