вторник, 11 октомври 2016 г.

Гранола



                                                                     Гранола 


Съставки:
200 гр. натурални овесени ядки
100 гр. микс от сурови ядки
100 гр. дребни сушени плодове
50 гр. микс от семенца
50 гр. мед

Приготвяне:

1.   Смесваме овесените ядки с микса от сурови ядки и семенца. Разбъркваме добре.
Аз използвах бадеми, лешници и кашу – вие може да изберете други ядки (орехи, кайсиеви ядки, фъстъци, пекани и т.н.) или пък да използвате само един вид. Въпрос на вкус и на запаси по рафтовете в кухнята! 
Това важи с пълна сила и за семенцата и дребните сушени плодове – моят избор беше от чия и ленено семе. А за плодчета се спрях на едни подвизаващи се от известно време червени боровинки.  
Можете да включите в състава на вашата гранола сусам или други дребни семенца, тиквени или слънчогледови семки. Вместо червени боровинки използвайте стафиди или други сушени плодчета – например по-големите като сливи, кайсии, ананас, пъпеш, кокос и т.н., можете просто да нарежете на малки парченца. 
Единственото, от което не бива да се отклонявате е грамажът на продуктите. 
Така може всеки път да си приготвяте уникална и различна гранола, която да не ви омръзва. Ако все пак се чудите дали комбинацията от някои видове плодчета и ядки би си отивала, просто пробвайте моята комбинация. Вкусна е!
 
2.   В чаша смесваме кокосовото масло с меда. И двете съставки трябва да са в течно състояние.

3.   Изсипваме течните съставки върху сухите и хубаво разбъркваме, докато всяка семчица и зрънце са леко покрити с медено-кокосовата смес.

4.   Разпределяме сместа в тава, покрита с хартия за печене. Необходим ни е голям съд – тава с размерите на фурната или с една идея по-малка ще свърши добра работа. 

5.   Печем в предварително загрята на 170-180° C фурна за около 22-25 минути. По време на печенето на 2-3 пъти разбъркваме своята вариация на гранола. Ще видите, че към края на времето за печене всички ядки и семенца ще са придобили апетитен загар.

6.   Оставяме гранолата напълно да се охлади, в това време тя ще стане напълно хрупкава - веднага след печенето все още не е. След като това се случи чупим на парчета и смесваме със сушените плодчета. 
   P.S. За сушените плодове има още един вариант – да ги добавите в сместа заедно с всички други съставки и да изпечете заедно с тях. Тогава и сушените плодчета ще станат хрупкави – въпрос на вкус е! Когато се правят гранола барове, а не мюсли като в случая, добавянето на плодовете при печенето е неизбежно. Тук обаче можем и да ги прибавим след това с цел те да останат мекички.
 
7.   Съхраняваме в стъклен съд, който херметически се затваря добре. Важно е да не влиза въздух, за да не се развали продукта. В хладилника вашата гранола ще бъде годна за консумация до 2 месеца, а на стайна температура до 2 седмици. 


   Имаме домашно хрупкаво мюсли!
  Можем да си го хапваме просто така или в класическата комбинация с кисело мляко! 
  Какво по-хубаво от това да отделим малко време и да приготвим сами т.нар. „crunchy гранола – вместо да си купим продукт, в който има куп оцветители, стабилизатори и подобрители на мириса и вкуса!
   А на сутринта, когато бързаме с ежедневните задачи,  ще ни чака готова домашна овесена закуска - апетитна и хрупкава, питателна и здравословна!

  Още две лесни здравословни рецепти за овесена каша в плодов и шоколадов вариант ще откриете тук и тук.

   Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар