Гранола
Съставки:
200 гр.
натурални овесени ядки
100 гр. микс
от сурови ядки
100 гр. дребни
сушени плодове
50 гр. микс
от семенца
50 гр.
кокосово масло
50 гр. мед
Приготвяне:
1. Смесваме овесените ядки с микса от
сурови ядки и семенца. Разбъркваме добре.
Аз използвах бадеми, лешници и кашу –
вие може да изберете други ядки (орехи, кайсиеви ядки, фъстъци, пекани и т.н.) или
пък да използвате само един вид. Въпрос на вкус и на запаси по рафтовете в
кухнята! Това важи с пълна сила и за семенцата и дребните сушени плодове – моят избор беше от чия и ленено семе. А за плодчета се спрях на едни подвизаващи се от известно време червени боровинки.
Можете да включите в състава на вашата гранола сусам или други дребни семенца, тиквени или слънчогледови семки. Вместо червени боровинки използвайте стафиди или други сушени плодчета – например по-големите като сливи, кайсии, ананас, пъпеш, кокос и т.н., можете просто да нарежете на малки парченца.
Единственото, от което не бива да се отклонявате е грамажът на продуктите.
Така може всеки път да си приготвяте уникална и различна гранола, която да не ви омръзва. Ако все пак се чудите дали комбинацията от някои видове плодчета и ядки би си отивала, просто пробвайте моята комбинация. Вкусна е!
2.
В
чаша смесваме кокосовото масло с меда. И двете съставки трябва да са в течно
състояние.
3.
Изсипваме
течните съставки върху сухите и хубаво разбъркваме, докато всяка семчица и
зрънце са леко покрити с медено-кокосовата смес.
4.
Разпределяме
сместа в тава, покрита с хартия за печене. Необходим ни е голям съд – тава с
размерите на фурната или с една идея по-малка ще свърши добра работа.
5.
Печем
в предварително загрята на 170-180° C фурна за около
22-25 минути. По време на печенето на 2-3 пъти разбъркваме своята вариация на
гранола. Ще видите, че към края на времето за печене всички ядки и семенца ще
са придобили апетитен загар.
6. Оставяме гранолата напълно да се охлади, в това време тя ще стане напълно хрупкава - веднага след печенето все още не е. След като това се случи чупим на парчета и
смесваме със сушените плодчета.
P.S.
За сушените плодове има
още един вариант – да ги добавите в сместа заедно с всички други съставки и да
изпечете заедно с тях. Тогава и сушените плодчета ще станат хрупкави – въпрос на
вкус е! Когато се правят гранола барове, а не мюсли като в случая,
добавянето на плодовете при печенето е неизбежно. Тук обаче можем и да ги
прибавим след това с цел те да останат мекички.
7.
Съхраняваме
в стъклен съд, който херметически се затваря добре. Важно е да не влиза въздух,
за да не се развали продукта. В хладилника вашата гранола ще бъде годна за
консумация до 2 месеца, а на стайна температура до 2
седмици.
Имаме домашно хрупкаво мюсли!
Можем да си го хапваме просто така
или в класическата комбинация с кисело мляко!
Какво по-хубаво от това да отделим
малко време и да приготвим сами т.нар. „crunchy“ гранола – вместо да си купим продукт, в който има куп оцветители,
стабилизатори и подобрители на мириса и вкуса!
А на сутринта, когато бързаме с
ежедневните задачи, ще ни чака готова
домашна овесена закуска - апетитна и хрупкава, питателна и здравословна!
Още две лесни здравословни рецепти за
овесена каша в плодов и шоколадов вариант ще откриете тук и тук.
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар