петък, 24 март 2017 г.

Сурова торта с шоколадов крем



                                          Сурова торта с шоколадов крем



Съставки:

За блатовете:
400 гр. орехи
400 гр. натурални фурми, предварително обезкостени

За крема:
250 гр. рикота
100 гр. шоколад с над 70% съдържание на какао
4 с.л. мед
1 банан
Филирани бадеми за украса

Приготвяне:

На блатовете:
1.   Накисваме фурмите за няколко минути в топла вода, за да се размекнат.

2.   Смиламе орехите.

3.   Отцеждаме фурмите от водата и в чопър/робот/блендер (или с преса за намачкване на картофи) правим пюре от тях.

4.   Смесваме ги със смлените орехи. Разбъркваме сместа добре и разделяме на две части.


5.   Приготвяме си кръгла форма с диаметър около 15 см. (най-добре от ринг с падащо дъно) и по нейната основа изрязваме два листа от хартия за печене (незалепваща хартия). Поставяме го във формата и разстиламе първия блат за нашата форма. Изглаждаме добре повърхността. Вадим от формата, аз го правя с помощта на голяма дъска върху която обръщам формата. Правим същото и с останалата част от тестото, за да получим втория блат. Прибираме двата блата в хладилника, за да се охладят, докато приготвяме крема.


На крема:
1.   Разбиваме 250 гр. рикота с 4 с.л. мед. 

2.   Разтапяме на водна баня/на пара/ 100 гр. шоколад с над 70% съдържание на какао.

3.   Смесваме рикотата заедно с разтопения шоколад и бъркаме до получаване на еднородна смес. Кремът е готов. 



Сглобяване:
1.   Приготвяме си подходящ съд, в който да сглобим тортата – плоска чиния, табла. Поставяме първия блат и мажем с около 40% от крема. Трябва да си оставим малко повече от половината, за да покрием втория блат и стените на тортата.

2.   Режем банана на колелца и ги нареждаме върху първия блат.


3.   Поставяме втория блат и мажем с останалия крем, като обличаме добре стените на тортата. Ще видите, че благодарение на натуралния шоколад, който е богат на какаово масло, кремът доста бързо ще стегне и ще изглежда като шоколадова глазура.


4.   Украсяваме с филирани бадеми.

5.   Прибираме тортата в хладилника, за да стегне.


    След няколко часа ще имаме сурова и здравословна торта, която да насити сетивата ни със сладост, да зареди организма ни с полезни вещества и да ни направи щастливи!



    Допълнителната украса, която виждате ("Врикшасана") е приготвена от бадемов марципан в чест на една прекрасна и вдъхновяваща личност. Бадемовият марципан е страхотно сладкарско изобретение, с помощта на което може да се моделира - стига да имаме въображението и желанието. Освен това е много, много вкусен!

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар