Сурова торта
с шоколадов крем
Съставки:
За блатовете:
400 гр.
орехи
400 гр.
натурални фурми, предварително обезкостени
За крема:
250 гр.
рикота
100 гр.
шоколад с над 70% съдържание на какао
4 с.л. мед
1 банан
Филирани
бадеми за украса
Приготвяне:
На блатовете:
1. Накисваме фурмите за няколко минути в
топла вода, за да се размекнат.
2. Смиламе орехите.
3. Отцеждаме фурмите от водата и в
чопър/робот/блендер (или с преса за намачкване на картофи) правим пюре от тях.
4. Смесваме ги със смлените орехи.
Разбъркваме сместа добре и разделяме на две части.
5. Приготвяме си кръгла форма с диаметър
около 15 см. (най-добре от ринг с падащо дъно) и по нейната основа изрязваме два
листа от хартия за печене (незалепваща хартия). Поставяме го във
формата и разстиламе първия блат за нашата форма. Изглаждаме добре
повърхността. Вадим от формата, аз го правя с помощта на голяма дъска върху която обръщам формата. Правим
същото и с останалата част от тестото, за да получим втория блат. Прибираме двата блата в хладилника, за да се охладят,
докато приготвяме крема.
На крема:
1. Разбиваме 250 гр. рикота с 4 с.л.
мед.
2. Разтапяме на водна баня/на пара/ 100
гр. шоколад с над 70% съдържание на какао.
3. Смесваме рикотата заедно с разтопения
шоколад и бъркаме до получаване на еднородна смес. Кремът е готов.
Сглобяване:
1. Приготвяме си подходящ съд, в който
да сглобим тортата – плоска чиния, табла. Поставяме първия блат и мажем с около
40% от крема. Трябва да си оставим малко повече от половината, за да покрием
втория блат и стените на тортата.
2. Режем банана на колелца и ги
нареждаме върху първия блат.
3. Поставяме втория блат и мажем с
останалия крем, като обличаме добре стените на тортата. Ще видите, че
благодарение на натуралния шоколад, който е богат на какаово масло, кремът
доста бързо ще стегне и ще изглежда като шоколадова глазура.
4. Украсяваме с филирани бадеми.
5. Прибираме тортата в хладилника, за да
стегне.
След няколко
часа ще имаме сурова и здравословна торта, която да насити сетивата ни със
сладост, да зареди организма ни с полезни вещества и да ни направи щастливи!
Допълнителната украса,
която виждате ("Врикшасана") е приготвена от бадемов марципан в чест на една прекрасна и
вдъхновяваща личност. Бадемовият марципан е страхотно сладкарско изобретение, с помощта на което може да се моделира - стига да имаме въображението и желанието. Освен това е много, много вкусен!
Да ви е
сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар