понеделник, 3 април 2017 г.

Суров „сникърс“



                                                             Суров „сникърс“


Съставки:

10 натурални фурми (около 50-60 гр. без костилките)
100 гр. печени бланширани фъстъци
120 гр. натурално фъстъчено масло
70 мл. кленов сироп или мед
3 с.л. овесено брашно
150 гр. шоколад с 85% съдържание на какао

Приготвяне:

1.   Накисваме фурмите за 5-10 минути в кокосовото мляко. Ако използваме кокосово мляко от консерва, преди да накиснем фурмите в него хубаво разбъркваме отделилата се по-гъста част с по-течната, докато получим хомогенна смес.

2.   Към фурмите и млякото добавяме и една супена лъжица от фъстъченото масло и смиламе хубаво с помощта на робот/чопър/блендер до получаване на еднородна смес. 
    Натурално фъстъчено масло ще рече, че в него няма добавена рафинирана захар и хидрогенирано палмово масло. Избягвайте подобни продукти, защото те превръщат фъстъченото масло в нездравословен продукт. Съставът на натуралното масло трябва да е от печени смлени фъстъци и толкова.


3.   Към нея прибавяме бланшираните фъстъци. Аз използвах прясно изпечени с мъничко морска сол бланширани фъстъци. Купих си ги от пекарна за ядки. Задължително условие е да са бланширани, защото люспите биха развалили вкуса на десерта. 
 
Първата част на нашия суров „сникърс“ е готова. 

4.   Подготвяме си правоъгълен съд с приблизителни размери 10 на 15 см. Застиламе основата и стените с хартия за печене.

5.   Изсипваме сместа с фъстъците и заглаждаме добре.


6.   За да приготвим втората част, смесваме останалото фъстъчено масло (около 100 гр.) с кленовия сироп (или меда) и отново бъркаме, докато получим хомогенна смес.

7.   Накрая сгъстяваме с овесеното брашно. Можете да си го купите готово или от овесените ядки, които ползвате, да си смелите сами с помощта на чопър, мелничка за ядки и т.н.

8.   Разпределяме втората смес върху първата, отново заглаждаме повърхността и прибираме във фризера за поне 3 часа. Ако не оставите десерта достатъчно дълго във фризера, рискувате да развалите формата му при следващите стъпки.


9.   След като десертът е стегнал достатъчно добре, вадим с помощта на хартията от съда и режем по дължина на 6-7 еднакви парчета. 


10.                 Подготвяме си парче фолио или незалепваща хартия (за печене), върху които да поставим оваляните в шоколад "сникърси".

11.                 Разтапяме шоколада на водна баня, след което потапяме всяко от парчетата в шоколада, отцеждаме от излишното количество с помощта на вилица/лъжица и пренасяме върху хартията. Ще видите, че докато оваляте всички парченца от десерта, шоколадът върху първите вече ще е стегнал.

12.                 Оставяме суровите „сникърси“ в хладилника за 30-40 минути, след което можем да се насладим!


    Чудесни са за енергизиране през динамиката на еженевието и със сигурност доставят наслада при хапване. Приготвили сме ги без да добавяме и грам рафинирана захар, а сладостта на десерта идва от естествените захари във фурмите и кленовия сироп/меда.


    Използваме висококачествен шоколад, благодарение на който ще снабдим организма си с антиоксиданти! Хапвайки от десерта ще получим и стабилна доза белтъчини!

    И ако се чудите дали да го приготвите, нека дилемата бъде прекратена сега, защото кой не обича сникърс? А какво по-хубаво, ако е суров и здравословен, лесен за приготвяне и толкова вкусен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар