Суров „сникърс“
Съставки:
10 натурални
фурми (около 50-60 гр. без костилките)
100 мл.
кокосово мляко
100 гр.
печени бланширани фъстъци
120 гр.
натурално фъстъчено масло
70 мл.
кленов сироп или мед
3 с.л.
овесено брашно
150 гр.
шоколад с 85% съдържание на какао
Приготвяне:
1. Накисваме фурмите за 5-10 минути в
кокосовото мляко. Ако използваме кокосово мляко от консерва, преди да накиснем
фурмите в него хубаво разбъркваме отделилата се по-гъста част с по-течната,
докато получим хомогенна смес.
2. Към фурмите и млякото добавяме и една
супена лъжица от фъстъченото масло и смиламе хубаво с помощта на
робот/чопър/блендер до получаване на еднородна смес.
Натурално фъстъчено масло ще рече, че в него няма добавена рафинирана захар и хидрогенирано палмово масло. Избягвайте подобни продукти, защото те превръщат фъстъченото масло в нездравословен продукт. Съставът на натуралното масло трябва да е от печени смлени фъстъци и толкова.
Натурално фъстъчено масло ще рече, че в него няма добавена рафинирана захар и хидрогенирано палмово масло. Избягвайте подобни продукти, защото те превръщат фъстъченото масло в нездравословен продукт. Съставът на натуралното масло трябва да е от печени смлени фъстъци и толкова.
3. Към нея прибавяме бланшираните
фъстъци. Аз използвах прясно изпечени с мъничко морска сол бланширани фъстъци.
Купих си ги от пекарна за ядки. Задължително условие е да са бланширани, защото
люспите биха развалили вкуса на десерта.
Първата част на нашия суров „сникърс“ е готова.
4. Подготвяме си правоъгълен съд с
приблизителни размери 10 на 15 см. Застиламе основата и стените с хартия за
печене.
5. Изсипваме сместа с фъстъците и
заглаждаме добре.
6. За да приготвим втората част, смесваме
останалото фъстъчено масло (около 100 гр.) с кленовия сироп (или меда) и отново
бъркаме, докато получим хомогенна смес.
7. Накрая сгъстяваме с овесеното брашно. Можете да си го купите готово или от овесените ядки, които ползвате, да си смелите сами с помощта на чопър, мелничка за ядки и т.н.
8. Разпределяме втората смес върху
първата, отново заглаждаме повърхността и прибираме във фризера за поне 3 часа.
Ако не оставите десерта достатъчно дълго във фризера, рискувате да развалите
формата му при следващите стъпки.
9. След като десертът е стегнал
достатъчно добре, вадим с помощта на хартията от съда и режем по дължина на 6-7
еднакви парчета.
10.
Подготвяме
си парче фолио или незалепваща хартия (за печене), върху които да поставим
оваляните в шоколад "сникърси".
11.
Разтапяме
шоколада на водна баня, след което потапяме всяко от
парчетата в шоколада, отцеждаме от излишното количество с помощта на
вилица/лъжица и пренасяме върху хартията. Ще видите, че докато оваляте всички
парченца от десерта, шоколадът върху първите вече ще е стегнал.
12.
Оставяме
суровите „сникърси“ в хладилника за 30-40 минути, след което можем да се
насладим!
Чудесни са за енергизиране през динамиката на еженевието и със сигурност
доставят наслада при хапване. Приготвили сме ги без да добавяме и грам
рафинирана захар, а сладостта на десерта идва от естествените захари във
фурмите и кленовия сироп/меда.
Използваме висококачествен шоколад, благодарение на който ще снабдим
организма си с антиоксиданти! Хапвайки от десерта ще получим и
стабилна доза белтъчини!
И ако се чудите дали да го приготвите, нека дилемата бъде прекратена
сега, защото кой не обича сникърс? А какво по-хубаво, ако е суров и
здравословен, лесен за приготвяне и толкова вкусен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар