петък, 14 април 2017 г.

Нахутени курабийки



                                                       Нахутени курабийки


Съставки:

250 гр. сварен нахут
165 гр. натурално фъстъчено масло
80 гр. кленов сироп
1 ч.л. бакпулвер
Щипка сол
80-100 гр. черен шоколад (70 - 85 % съдържание на какао)

Приготвяне:

1.   Нахутът се накисва за 10-12 часа в студена вода, след което се вари до готовност (около 40 минути). Отцежда се от водата. Необходими са ни 250 гр. сварен и отцеден нахут.

2.   В кухненски робот/блендер смесваме нахута, кленовия сироп, фъстъченото масло, бакпулвера и солта. Целим да получим хомогенна и сладка на вкус смес. Тестото за курабийките е готово.


3.   Режем шоколада на малки парченца, прибавяме го към тестото и разбъркваме добре. Шоколадът може да бъде заместен с дребни сушени плодове като стафиди или червени боровинки.

4.   Загравяме фурната на 170 - 175 °C.

5.   Подготвяме си голяма тава, която застиламе с хартия за печене. С помощта на лъжица загребваме от тестото и оформяме курабийки с диаметър около 4 см. на разстояние една от друга. Можем да ги направим и по-полегати с леко пристискане с помощта на лъжицата.

6.   Печем ги за около 15 минути – до получаване на златист загар.


    Имаме страхотни курабийки, напомнящи на вкус на т.нар. “cookies”. Основните им съставки (нахут и фъстъчено масло) са богати на белтъчини и куп други полезни за организма ни вещества. Освен това курабийките са направени без глутен, без захар, без животински продукти и по нищо не отстъпват на "cookies'', направени с брашно! Всъщност, ако човек не знае, че основната съставка в тестото е нахут (вместо брашно от някоя зърнена култура), трудно ще разгадае от какво е приготвен този десерт! Десерт, който лесно може да се превърне във вашата здравословна и доста засищаща закуска.

     Да ви е сладко и здравословно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар