Нахутени
курабийки
Съставки:
250 гр.
сварен нахут
165 гр.
натурално фъстъчено масло
80 гр.
кленов сироп
1 ч.л.
бакпулвер
Щипка сол
80-100 гр.
черен шоколад (70 - 85 % съдържание на какао)
Приготвяне:
1. Нахутът се накисва за 10-12 часа в
студена вода, след което се вари до готовност (около 40 минути). Отцежда се от
водата. Необходими са ни 250 гр. сварен и отцеден нахут.
2. В кухненски робот/блендер смесваме
нахута, кленовия сироп, фъстъченото масло, бакпулвера и солта. Целим да получим
хомогенна и сладка на вкус смес. Тестото за курабийките е готово.
3. Режем шоколада на малки парченца,
прибавяме го към тестото и разбъркваме добре. Шоколадът може да бъде заместен с дребни сушени плодове като стафиди или червени боровинки.
4. Загравяме фурната на 170 - 175 °C.
5. Подготвяме си голяма
тава, която застиламе с хартия за печене. С помощта на лъжица загребваме от тестото
и оформяме курабийки с диаметър около 4 см. на разстояние една от друга. Можем да
ги направим и по-полегати с леко пристискане с помощта на лъжицата.
6. Печем ги за около 15
минути – до получаване на златист загар.
Имаме страхотни курабийки, напомнящи
на вкус на т.нар. “cookies”. Основните им съставки (нахут и фъстъчено масло) са богати на белтъчини и куп други полезни за организма ни вещества. Освен това курабийките са направени без
глутен, без захар, без животински продукти и по нищо не отстъпват на "cookies'', направени с брашно! Всъщност, ако човек не знае, че основната съставка в тестото е нахут (вместо брашно от някоя зърнена култура), трудно ще разгадае от какво е приготвен този десерт! Десерт, който лесно може да се превърне във вашата здравословна и доста засищаща закуска.
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар