петък, 10 март 2017 г.

Мързелива шоколадова палачинка



                                           Мързелива шоколадова палачинка

 
Съставки:

За палачинката:
4 яйца
2 банана
100 гр. сирене котидж
5 с.л. лъжици (сурово) какао на прах

За плънката:


Приготвяне: 

1.   Разбиваме яйцата до пяна.

2.   Към тях добавяме бананите, сиренето котидж и какаото. Пасираме/блендираме, докато получим еднородна (шоколадова) смес.


3.   Подготвяме тава с размерите на фурната (тавата към моята фурна е с размери на дъното 38 на 32 см.) и върху нея разстиламе хартия за печене - самата хартия трябва да образува нещо като хартиена тавичка, т.е не трябва да е застлана само по дъното – всъщност така приготвихме мързеливата бананова палачинка. В съответната публикация можете да видите и как следва да изглежда вашата хартиена тавичка, сместа в нея, отлепянето на хартията от изпечената палачинка.

    P.S. А знаете ли защо я наричам мързелива? Когато се научих да приготвям бананови палачинки на тиган, бързо те се превърнаха в една от любимите ми закуски за уикенда. Веднъж забърках сместа, направих първата палачинка на тигана и се зачудих как ли биха станали във фурната... общо взето въпросната съботна сутрин ме мързеше да стоя на тигана. Така извадих една тава, застлах я по гореописания начин с хартия и изпекох една голяма палачинка! Резултатът беше чудничък. Така започнаха импровизациите и със самото „тесто“ на мързеливата палачинка. Затова днес ви предлагам неин шоколадов вариант, който е и с по-богато съдържание на белтъчини, защото освен яйцата, основни съставки са сиренето котидж и какаото!

4.   Разливаме шоколадовата смес и се стараем да я разпределим равномерно върху тавата. С няколко тръсвания на съда ще се получи.

5.   Печем в предварително загрята на 180° C фурна за около 12-15 минути. 

6.   Вадим готовата палачинка от тавата и я обръщаме на плота (хартията идва отгоре), след което внимателно започваме да отлепяме хартията с помощта на нож и плавни движения. Първо се уверете, че добре сте отлепили и 4-те крайчета, после става много лесно.

7.   Мажем палачинката с шоколадов мус от авокадо, стига да ни се хапва закуска с изцяло шоколадов вкус! Завиваме на руло!
Можем да намажем и с нещо друго по свой вкус, защо не и с домашен течен шоколад

Бързо можем да си приготвим шоколадова плънка и смесвайки няколко супени лъжици мед с мъничко какао на прах.

8.   Режем на парченца и можем да се насладим! Вкусно, здравословно и много лесно за приготвяне предложение, което ще накара всеки любител на шоколадовия вкус да си го приготви отново!


Няма коментари:

Публикуване на коментар