четвъртък, 2 март 2017 г.

Шоколадов мус от авокадо



                                                  Шоколадов мус от авокадо




Съставки:
1 добре узряло авокадо
5 с.л. (сурово) какао на прах
4 с.л. мед
Ванилия
Щипка сол

За гарниране:
1 банан
Шепа ядки
Нарязан на кубчета кокос

Приготвяне:

1.   Разрязваме авокадото на две, отстраняваме костилката и с помощта на голяма лъжица по продължение на кората издълбаваме месестата част.
Това става съвсем лесно, когато авокадото е добре узряло – в магазина ще го познаем по това, че е меко на пипане, а кората не е ярко зелена, а вече леко покафеняла. Ако не успеем да намерим узрял плод, просто го оставяме да доузрее вкъщи извън хладилника.

2.    Поставяме месестата част на авокадото в чопър/блендер и добавяме кокосовото мляко, меда, какаото, ванилията и щипката сол. Блендираме, докато получим хомогенен резултат. Опитваме на вкус – трябва да е сладко, с приятен какаов вкус, а съставките да са се съчетали така, че по нищо да не познаем от какво е приготвен този мус. За мен бе дори учудващо, че резултатът имаше вкус на класически шоколадов мус, а може би се досещате, че той далеч не се приготвя с подобни здравословни съставки!
    P.S. Какаото, което използвам за приготвянето на муса е с 12 процента масленост. Ако разполагате с продукт, който е с по-високо съдържание сложете по-малко количество какао - 2-3 с.л., защото вкусът му е много по-силен и шоколадовият мус ще стане горчив.

3.   Получената смес разпределяме в 2 стъклени чаши. Запечатваме с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за поне 2 часа, за да може нашият мус да стегне. Охладен е още по-вкусен!


4.   При поднасяне режем един банан на колелца. Слагаме мъничко от муса в чаша, след това няколко парченца банан и отново 2-3 лъжички мус. Отгоре посипваме със сурови ядки и нарязан на парченца кокос, а защо не и с щипка какао за повече шоколадов разкош!
    Банановите парченца можете да забодете и най-отгоре, както на снимката по-долу.
    Няма да сбъркате и ако го гарнирате само с парченца банан, само с ядки или пък си направите ваша любима комбинация!


    Уверявам ви, че се получава един прекрасен и здравословен десерт! Основната му съставка – авокадото е наричано дори суперхрана. То е богато на белтъчини, мазнини и баластни вещества (фибри). Консумацията му подпомага сърдечно-съдовата система и регулира кръвната захар. Освен това въпреки че не е с ярък оранжев (като тиквата, морковите) или червен цвят (доматите), съдържа голямо количество каротеноиди, които са мощни антиоксиданти.


    Приготвихме десерта за броени минути, а вкусът му ще ни накара да го приготвяме отново!


    Да ви е сладко и здравословно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар