Съставки:
1 добре
узряло авокадо
5 с.л.
(сурово) какао на прах
4 с.л. мед
100 мл.
кокосово мляко
Ванилия
Щипка сол
За
гарниране:
1 банан
Шепа ядки
Нарязан на
кубчета кокос
Приготвяне:
1. Разрязваме авокадото на две,
отстраняваме костилката и с помощта на голяма лъжица по продължение на кората
издълбаваме месестата част.
Това става съвсем лесно, когато авокадото е добре узряло – в магазина ще
го познаем по това, че е меко на пипане, а кората не е ярко зелена, а вече
леко покафеняла. Ако не успеем да намерим узрял плод, просто го оставяме да доузрее
вкъщи извън хладилника.
2. Поставяме месестата част на авокадото в
чопър/блендер и добавяме кокосовото мляко, меда, какаото, ванилията и щипката
сол. Блендираме, докато получим хомогенен резултат. Опитваме на вкус – трябва
да е сладко, с приятен какаов вкус, а съставките да са се съчетали така, че по нищо да не познаем от
какво е приготвен този мус. За мен бе дори учудващо, че резултатът имаше вкус
на класически шоколадов мус, а може би се досещате, че той далеч не се приготвя
с подобни здравословни съставки!
P.S. Какаото, което използвам за приготвянето на муса е с 12 процента масленост. Ако разполагате с продукт, който е с по-високо съдържание сложете по-малко количество какао - 2-3 с.л., защото вкусът му е много по-силен и шоколадовият мус ще стане горчив.
P.S. Какаото, което използвам за приготвянето на муса е с 12 процента масленост. Ако разполагате с продукт, който е с по-високо съдържание сложете по-малко количество какао - 2-3 с.л., защото вкусът му е много по-силен и шоколадовият мус ще стане горчив.
3. Получената смес разпределяме в 2
стъклени чаши. Запечатваме с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника
за поне 2 часа, за да може нашият мус да стегне. Охладен е още по-вкусен!
4. При поднасяне режем един банан на
колелца. Слагаме мъничко от муса в чаша, след това няколко парченца банан и отново 2-3 лъжички мус. Отгоре посипваме със сурови ядки и
нарязан на парченца кокос, а защо не и с щипка какао за повече шоколадов разкош!
Банановите парченца можете да забодете и най-отгоре, както на снимката по-долу.
Няма да сбъркате и ако го гарнирате само с парченца банан, само с ядки или пък си направите ваша любима комбинация!
Банановите парченца можете да забодете и най-отгоре, както на снимката по-долу.
Няма да сбъркате и ако го гарнирате само с парченца банан, само с ядки или пък си направите ваша любима комбинация!
Уверявам ви, че се получава
един прекрасен и здравословен десерт! Основната му съставка – авокадото е
наричано дори суперхрана. То е богато на белтъчини, мазнини и баластни вещества
(фибри). Консумацията му подпомага сърдечно-съдовата система и регулира
кръвната захар. Освен това въпреки че не е с ярък оранжев (като тиквата, морковите) или
червен цвят (доматите), съдържа голямо количество каротеноиди, които са мощни антиоксиданти.
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар