Сурови морковени бонбони с
крем от кашу
Съставки:
за бонбоните:
100 гр.
настъргани моркови
100 гр.
ситно смлени орехи
120 гр.
сушени смокини
3 с.л.
овесени трици
3 с.л.
кокосови стърготини
1 ч.л.
канела
1 к.л.
джинджифил
Щипка индийско
орехче
за крема от
кашу:
80 гр.
сурово кашу
4 с.л. мед
3 с.л.
кокосово масло
Ванилия
2-3 с.л.
топла вода
Кокосови
стърготини и канела за поръсване на готовите бонбони
Приготвяне:
1. Накисваме смокините за няколко минути
в топла вода. След това ги смиламе в чопър.
2. В купа поставяме фино настърганите моркови,
ситно смлените орехи, овесените трици, кокосовите стърготини, смлените смокини
и подправките.
Разбъркваме всичко добре, за да получим гъста смес, наподобавяща
голям суров бонбон. Всичко това можете да направите и с помощта на кухненски
робот.
3. Оформяме 16-18 топчета с диаметър около 2 см.
Общо взето сякаш сме в час по ръчен труд. Ако имате дечица,
защо не им дадате да оформят бонбонките с длани – вероятно вече са правили нещо подобно,
играейки с пластелин. Така ще допринесат в процеса на приготвяне на нещо вкусно
и здравословно!
4. Кремът от кашу приготвяме, смилайки
на много ситно ядките в чопър. Към вече смлените ядки добавяме меда и
кокосовото масло, които задължително ни трябват в течно състояние. Завъртаме
ножчетата на чопъра още няколко пъти, овкусяваме с ванилия за по-богат аромат
на кремчето. Ако кремът, който сме получили ни се вижда прекалено гъст, добавяме
2-3 с.л. топла вода и отново разбиваме с чопъра.
5. Овалваме бонбоните в крема от кашу. Поставяте
един бонбон върху вилица и с помощта на супена лъжица го поливате хубаво с
кремчето. Имайте предвид, че кремът е доста лепкав. Не очаквайте да получите
твърда глазура. (Този крем е толкова вкусен, че следващият път планирам да го
приготвя като отделен десерт, сервиран в чашка с мъничко сезонни плодове за
разкош!)
P.S. Друг вариант е да оваляте бонбоните в ситно смлени
ядки или пък в кокосови стърготини! Импровизирайте!
6. Готовите бонбони поръсваме с кокосови
стърготини и канела. Оставяме ги в хладилника за около час. Там плънката и
кремчето ще стегнат.
А после просто се наслаждаваме на своето сурово и здравословно сладко
изкушение. Тези бонбончета са витаминозни бомбички, енергизират и разчупват
представата за класическия суров бонбон от ядки и фурми!
Въобще морковите са чуден зеленчук, с тях можем да приготвяме както солени ястия, така и невероятни десерти. Нали не сте забравили за морковената торта с крем от извара?
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар