събота, 18 февруари 2017 г.

Сурови морковени бонбони с крем от кашу



                                  Сурови морковени бонбони с крем от кашу

 
Съставки:

за бонбоните:
100 гр. настъргани моркови
100 гр. ситно смлени орехи
120 гр. сушени смокини
3 с.л. овесени трици
3 с.л. кокосови стърготини
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче

за крема от кашу:
80 гр. сурово кашу
4 с.л. мед
Ванилия
2-3 с.л. топла вода

Кокосови стърготини и канела за поръсване на готовите бонбони

Приготвяне:

1.   Накисваме смокините за няколко минути в топла вода. След това ги смиламе в чопър.

2.   В купа поставяме фино настърганите моркови, ситно смлените орехи, овесените трици, кокосовите стърготини, смлените смокини и подправките. 


    Разбъркваме всичко добре, за да получим гъста смес, наподобавяща голям суров бонбон. Всичко това можете да направите и с помощта на кухненски робот.


3.   Оформяме 16-18 топчета  с диаметър около 2 см.

Общо взето сякаш сме в час по ръчен труд. Ако имате дечица, защо не им дадате да оформят бонбонките с длани – вероятно вече са правили нещо подобно, играейки с пластелин. Така ще допринесат в процеса на приготвяне на нещо вкусно и здравословно!

4.   Кремът от кашу приготвяме, смилайки на много ситно ядките в чопър. Към вече смлените ядки добавяме меда и кокосовото масло, които задължително ни трябват в течно състояние. Завъртаме ножчетата на чопъра още няколко пъти, овкусяваме с ванилия за по-богат аромат на кремчето. Ако кремът, който сме получили ни се вижда прекалено гъст, добавяме 2-3 с.л. топла вода и отново разбиваме с чопъра. 


5.   Овалваме бонбоните в крема от кашу. Поставяте един бонбон върху вилица и с помощта на супена лъжица го поливате хубаво с кремчето. Имайте предвид, че кремът е доста лепкав. Не очаквайте да получите твърда глазура. (Този крем е толкова вкусен, че следващият път планирам да го приготвя като отделен десерт, сервиран в чашка с мъничко сезонни плодове за разкош!)


P.S. Друг вариант е да оваляте бонбоните в ситно смлени ядки или пък в кокосови стърготини! Импровизирайте!

6.   Готовите бонбони поръсваме с кокосови стърготини и канела. Оставяме ги в хладилника за около час. Там плънката и кремчето ще стегнат.


    А после просто се наслаждаваме на своето сурово и здравословно сладко изкушение. Тези бонбончета са витаминозни бомбички, енергизират и разчупват представата за класическия суров бонбон от ядки и фурми!

    Въобще морковите са чуден зеленчук, с тях можем да приготвяме както солени ястия, така и невероятни десерти. Нали не сте забравили за морковената торта с крем от извара?

    Да ви е сладко и здравословно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар