събота, 4 февруари 2017 г.

Пай с тиква



                                                              Пай с тиква



Съставки:

за основата:
150 гр. пълнозърнесто пшенично брашно или черно пшенично брашно
50 гр. ситно смлени бадеми (бадемово брашно)
70 гр. студено краве масло
50 гр. кафява нерафинирана захар
2 яйца със среден размер
Ванилия

за тиквения крем:
500 гр. тиквено пюре
250 гр. петмез от черници (или друг вид петмез – от захарно цвекло, фурми, грозде)
250 гр. рикота
1 яйце
2 ч.л. канела
100 гр. орехи за украса

Приготвяне:

на основата:
1.   Смесваме брашното, смлените бадеми и ванилията.

2.   Начупваме маслото на малки парченца. Прибавяме го към сухите съставки и с пръсти омесваме, правейки маслени трохи.

3.   В друга купа съвсем набързо разбиваме яйцата заедно със захарта.

4.   Смесваме яйчената смес с маслените трохи и замесваме тесто.


5.   Подготвяме си форма за пай или друг вид кръгла тавичка. Загряваме фурната на 170° C.

6.   Разстиламе хартия за печене на плота. Трябва ни парче хартия, която да може да покрие основата и стените на формата за печене.

7.   Поставяме тестото в центъра на хартията и разточваме тънка кора. Целим кората да може да покрие основата и стените на формата за пай, за да се превърне в идеална основа за нашия десерт.


8.   Пренасяме кората заедно с хартията за печене върху формата. Печем за около 10-15 минути до бледорозов цвят.

    
    Готови сме да преминем към приготвяне на плънката за нашия пай, а именно -

на тиквения крем:
 
1.   Разбиваме яйцето.

2.   Към него прибавяме готовото тиквено пюре (тук вижте как да го приготвите), петмеза, рикотата и подправките. Разбъркваме всичко добре до получаване на гладък и сладък тиквен крем.

3.   Сипваме го върху изпечената основа за пая.



4.   Печем на 170° C за около 25 минути.

5.   Охлаждаме пая за няколко часа.

6.   Украсяваме с нарязани на парченца или цели орехи. При сервиране може да украсим с пръска петмез. 


      Имаме вкусен десерт с наситен вкус и аромат на тиква, подсладен с петмез, богат на полезни за организма ни вещества!


         Да ви е сладко и здравословно!




Няма коментари:

Публикуване на коментар