Пай с тиква
Съставки:
за основата:
150 гр.
пълнозърнесто пшенично брашно или черно пшенично брашно
50 гр. ситно
смлени бадеми (бадемово брашно)
70 гр.
студено краве масло
50 гр.
кафява нерафинирана захар
2 яйца със
среден размер
Ванилия
за тиквения
крем:
500 гр.
тиквено пюре
250 гр. петмез
от черници (или друг вид петмез – от захарно цвекло, фурми, грозде)
250 гр.
рикота
1 яйце
2 ч.л.
канела
1 ч.л.
джинджифил
100 гр.
орехи за украса
Приготвяне:
на основата:
1. Смесваме брашното, смлените бадеми и
ванилията.
2. Начупваме маслото на малки парченца.
Прибавяме го към сухите съставки и с пръсти омесваме, правейки маслени трохи.
3. В друга купа съвсем набързо разбиваме
яйцата заедно със захарта.
4. Смесваме яйчената смес с маслените
трохи и замесваме тесто.
5. Подготвяме си форма за пай или друг
вид кръгла тавичка. Загряваме фурната на 170° C.
6. Разстиламе хартия за печене на плота.
Трябва ни парче хартия, която да може да покрие основата и стените на формата
за печене.
7. Поставяме тестото в центъра на хартията
и разточваме тънка кора. Целим кората да може да покрие основата и стените на
формата за пай, за да се превърне в идеална основа за нашия десерт.
8. Пренасяме кората заедно с хартията за
печене върху формата. Печем за около 10-15 минути до бледорозов цвят.
Готови сме да преминем към приготвяне на плънката за нашия пай, а именно -
1. Разбиваме яйцето.
2. Към него прибавяме готовото тиквено
пюре (тук вижте как да го приготвите), петмеза, рикотата и подправките. Разбъркваме
всичко добре до получаване на гладък и сладък тиквен крем.
3. Сипваме го върху изпечената основа за пая.
4. Печем на 170° C за около 25 минути.
5. Охлаждаме пая за няколко часа.
6. Украсяваме с нарязани на парченца или
цели орехи. При сервиране може да украсим с пръска петмез.
Имаме вкусен десерт с наситен вкус и аромат на тиква, подсладен с петмез, богат на полезни за организма ни вещества!
Да ви е сладко и здравословно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар